Змийско мляко - билката с лечебни свойства
21/07/2021/Билки
 • От Елена Пеева
 • 1 368
 • 0

Змийско мляко е билка позната  на медиците още от античността с редица лечебни свойства и приложения, в древността са  я препоръчвали за очни заболявания. По-късно е била използвана против жълтеница, воднянка, сифилис и краста.

Други често срещани имена на билката са:

 • божия милост
 • очен корен
 • брадавична билка
 • кукувиче мляко
 • жълтеникав бурен
 • чистотел, от руски език

Родът Chelidonium съдържа само един вид-Змийското мляко. Името му произлиза от – “celadon”-лястовица. Това е свързано с неговия цъфтеж, когато лястовиците пристигат от юг.

Разпространение

У нас се среща по влажните, каменистите, сенчестите места и градините в цялата страна.

Химичен състав

Млечния сок на свежото растение съдържа вариращи количества алкалоиди (до около 3%). Те са свързани предимно с хелидонова киселина, но могат да бъдат соли и на ябълчната и лимонената киселина. Алкалоидите на змийското мляко спадат към три основни групи.

Групата на протипина с представители алоккриптонин и протипин, групата на протоберберина с алкалоида  берберин и групата на бензофенантридина. Представители на третата група на алкалоидите са хелидонин, хелеритрин, сангвинарин, и хемохелидонин, от които главния действащ алкалоид на дрогата е хелидонинът.

Дрогата съдържа хелидонин о 0.4%. Освен това , в състава на билката влизат още някои органични киселини, сапонини, флавоноиди, витамин С, провитамин А, каротин и др.

действие-и-приложение-на-змийското-мляко

Действие и приложение

Хелидонинът на змийското мляко има аналгетичен морфиноподобен ефект, потиска централната нервна система, действа болкоуспокояващо и седативно. Сангвинаринът в големи дози показва кратковременно наркотично действие с последващ спазъм, възбужда перисталтиката на червата, активира слюнчената секреция.

От друга страна, протопинът потиска вегетативната нервна система, тонизира гладката мускулатура на матката. Хомохелидонинът и холеритрина имат пикочогонно  действие.

Действие:

Спазмолитичния ефект на змийското мляко може да бъде сравнен с този на папаверина и на беладоната. Преди всичко е установено , че състава на дрогата не е постоянен.

Всъщност, ефекта е сигурен само при използване на свежото растение. Болкоуспокояващото действие на дрогата след 6 месечно съхранение, значително намалява, а след една година  изчезва напълно.

Обобщено, може да кажем, че змийското мляко действа спазмолитично, регулира ускорения пулс, понижава умерено кръвното налягане, действа жлъчегонно и стимулира функциите на черния дроб.

Приложение и лечение:

Пчелният мехлем със змийско мляко и препаратите съдържащи се в него се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жълтеница, жлъчни дискинезии жлъчни камъни), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.

Съдържанието на сангвинаринът в змийското мляко е сбор от алкалоиди.  Притежава широк спектър на антимикробна активност. Той действа бактерицидно на Грам-положителните и Грам-отрицателните бактерии, на дрождеподобните гъби и на трихомонадите.

Във вид на маслен или на воден извлек намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея, в гинекологията-за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.

Сангвинаринът се прилага в Русия за лечение на миопатии, възпалителни и травмени увреждания на нервната система.

На първо място в дерматологията змийското мляко се използва за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, кожни раздразнения, екземи-външно под формата на унгвенти (кремове, мехлеми) и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират проблемните участъци.

Отварата от  билката се е използвала за лечение на децата с различни кожни заболявания. Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис, под формата на горещи вани,унгвенти и водно-спиртни извлеци. Боди лосионът със змийско мляко се прилага успешно за хидратация и омекотяване на кожата и кожните раздразнения.

Народна медицина:

Наистина народната медицина препоръчва пчелният мехлем със змийско мляко и при подагра и всички видове псориазис, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, а млечния сок-за премахване на брадавици, мазоли, папиломи, кондиломи.

Причини за появата на псориазис

Изследванията на д-р. Denisenko и д-р. Leclerc, установяват че с препарати от змийско мляко, не се лекува изцяло рака, но действа като моментална спирачка на безконечното деление на клетките, като го препоръчват само изсушено, в строго определени дози!

Лечението-вътрешно с препарати от змийско мляко трябва да се провежда само под лекарски контрол! Големи дози от тях предизвикват отравяне, чийто симптоми са:

 • силна жажда
 • тежест в главата
 • тежест в жлъчния мехур
 • главозамайване
 • халюцинаци
 • гърчове

Внимание: Не се употребява при епилепсия, гръдна жаба, бронхиален задух, остри заболявания на черния дроб и бъбреците!

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.