Защо Витамин А е важен за здравето?
12/07/2021/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 1 077
 • 0

Витамин А (Ретинол и Бета-каротин) трябва да се набавя на тялото чрез храната, защото то не може да го синтезира. Храните от животински произход го съдържат под формата на Ретинол и Дехидроретинол, докато тези от растителен произход го съдържат под формата на 4 вида каротин, Каротин-каротин и Крипто-каротин.

При наличие на достатъчно Бета-каротин в тялото, то може да си го синтезира. Витамин А е необходим за поддържане на тялото в оптимално здравословно състояние.

Лечебни свойства на Витамин А
 • На първо място той е необходим за растежа и възстановяването на телесните тъкани и клетки. Помага на кожата да бъде здрава, мека и гладка.  Също така предпазва и лигавиците на устата, носа, гърлото и белите дробове, храносмилателната система и пикочните пътища, с което ги предпазва от инфекции.
 • В качеството си на антиоксидант, той предпазва тялото от атаките на свободните радикали, от замърсителите на въздуха, водата и храната.
 • Предпазва очите ни от кокоша слепота, слабо зрение и изграждането на макулата при възрастните.
 • Участва във формирането на костите и зъбите.
 • Подобрява функциите на имунната система.
 • Множество изследвания показват, че Витамин А намалява риска от рак на белия дроб и някои видове рак на устата.

От друга страна научните изследвания показват, че пушачите, хората, които пият алкохол, живеещите в райони със замърсен въздух, спазващите нискокалорични диети, диабетиците и страдащите от хипоактивна щитовидна жлеза, се нуждаят от допълнителни дози Витамин А.

Недостигът на този витамин (хиповитаминоза) води до нощна слепота, увеличена податливост на инфикции, суха, груба и напукана кожа, загуба на обоняние и апетит, честа отпадналост, лоши зъби и венци, забавен растеж.

Друг сериозен проблем, индикиращ хиповитаминоза по отношение на Витамин А, е сухото сърбящо и раздразнено око, конюнктивита и сухата корнея. Ако недостигът стане хроничен това може да доведе до постоянна слепота.

Също така формирането на абсцеси в ухото, синузита, честите инфекции на дихателните пътища, кожните увреждания, акне, циреи, както и загубата на телесно тегло са индикатори за недостиг на Витамин А. При липса на Витамин А, косата и кожата на главата също изсъхват, особено ако липсва достатъчно протеин и белтък в диетата.

Храни, които съдържат Витамин А във високи количества:
 • Морковите-половин морков(50гр) съдържа 100% от дневните нужди на възрастните.
 • Кайсиите (6 кайсии)-150гр. съдържат 100% от дневните нужди на възрастните.
 • Пъпешът-150гр съдържа 100% от дневните нужди на възрастните.
 • Пилешките дробчета-90гр. съдържат 100%от дневните нужди на възрастните.
 • Тикви-150гр. съдържат 100% от дневните нужди на възрастните.
 • Мляко-една чаша-250мл, съдържа около 15% от дневните нужди на възрастните.

витамин-а-и-псориазис

Вие имате недостиг на витамин А ако:
1.Вие сте стриктен веган

Яжте големи количества оранжеви и тъмнозелени  на цвят зеленчуци.

2.Имате чернодробно заболяване, мукувисцидоза или хронична диария

Тези заболявания намаляват усвояването на витамин А, който приемате и натрупвате.

3.Злоупотребявате с алкохол

Алкохолът намалява количествата витамин А  и Бета-каротин, складирани в черния ви дроб.

4.Пушите

Хората, които пушат цигари имат по-ниски нива на Бета -каротин. Но ако пушите, не вземайте добавки с Бета-каротин или Витамин А. В тези случаи добавките ще нанесат повече вреда, отколкото полза.

5.Вземате противозачатъчни хапчета

Контрацептивите увеличават количествата на Витамин А, в кръвта ви, но намаляват количествата , които складирате в черния си дроб. Това не се случва с бета-каротина.

6.Боледувате или имате хронична инфекция

По време на болест, вие произвеждате много повече свободни радикали о това снижава нивото на Витамин А.

7.Намирате се под голям стрес – физически или психически

Допълнителната работа, умората, както и прекаляването със физически упражнения създават повече свободни радикали, които пък намаляват нивото на Витамин А в организма ви. Освен това, когато сте твърде уморени или заети, не се храните добре, за това и не приемате достатъчно Бета-каротин.

8.Вие сте бременна или кърмачка

Приема на Витамин А по време на бременност или кърмене е от съществено значение, но трябва да имаме впредвид, че твърде голямото количество може да навреди на вашето бебе и да доведе до вродени малоформации. Здравословният прием на Витамин А ще осигури на бебето достатъчно хранителни вещества за нормалното му развитие.

9.Вземате лекарства за ограничаване продукцията на жлъчката

Например холестид, квестран или велхол или др, за да намалите холестерола си. Тези лекарства не ви позволяват да усвоите мастноразтворимите витамини, между които е и Витамин А. Би трябвало лекаря да ви препоръча да ги взимате в различно време от лекарството. Примерно 2-3 часа след приема на лекарството , можете да вземете и добавките с Бета-каротин или Витамин А.

10.Вземате лекарството метотраксат

Познато и под имената Ревматрекс и Трексал за лечение на артрит, псориазис или рак. Това лекарство въздейства на червата и затруднява усвояването на Витамин А и Бета-каротин.

Обсъдете витаминните добавки с лекаря си преди да започнете да ги взимате.

Няколко седмици без достатъчно количество Витамин А от храната водят до развиване на симптом за дефицит на този витамин. Един от най-ранните е кокошата слепота (не виждате добре в тъмното).

Друг признак за недостиг на Витамин А е състоянието на фоликуларна хиперкератоза. Когато то е на лице вашите епителни тъкани, особено кожата ви започват да възпроизвеждат твърде много от белтъчината кератин. Образуват се кератинови депа около космените ви фолекули и кожата ви започва да изглежда груба и суха.

Съответно недостигът на Витамин А може да причини проблеми във възпроизводството и при мъжете и при жените. Дефицитът на Витамин А, също така повишава вероятността да заболеете от респиратони инфекции, възпалено гърло, синузит, отит.

Витамин А и Бета-каротинът работят по-добре, ако вие приемате също всички други витамини и минерали, Витамин Е, Селен и Цинк.

Витамин Е ви е нужен, тъй като помага на Витамин А да действа максимално ефективно.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.