Вредните храни които ни разболяват
21/02/2018/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 2 157
 • 0

Вредните храни, които първоначално ни разболяват, а след това умираме от тях може да се разпределят в няколко основни групи:

 • Храни, които съдържат канцерогенни вещества.
 • Храни, под формата на хранителни добавки.
 • Лекарства-фалшиви, които вместо да лекуват причиняват още по-страшни болести.
 • Добавъчни вещества-изкуствени оцветители, консерванти, стабилизатори и други  подобни “подобрители”.
 • Храни предизвикващи рак (канцерогенни).
 • В света вредните храни са известни като “Джанк фуудс”, в буквален превод означава храни боклуци. Това са:
 • Сушената, силно осолена риба.
 • Пресолените меса-създърма, салами и др.
 • Трайните колбаси.
 • Мазнини от животински произход-сланина, свинска мас, лой.
 • Запържени храни-картофи, ястия, пюрета.
 • Всички пресолени храни-колбаси, наденица, сушена, риба, сирена, всички видове снакс,чипс и др.
 • Сладкиши със много захар-паста, торта, тулумбички и др.
 • Сладкиши с т.нар. празни калории-пудинг, изкуствено подсладени десерти.
 • Подсладени и газирани напитки-кола, спрайт, фанта, лимонада, бира и др.
 • Изкуствени есенции-лимонади на прах, плодови сокове с по 2-3%.
 • Храни,  в които има консерванти
 • Храни с оцветители.
 • Плесенясали храни.
 • Храни с изтекъл срок на годност.

Накратко казано над 70% от храните в търговската мрежа, а някои от тях и канцерогенни, следователно и опасни за човека.Защо? Например:

1.Към трайните колбаси се прибавят нитрати за да запазят цвета си и да могат да се съхранят по-дълго. Нитратите по-късно се превръщат в нитрозамини, които предизвикват рак на стомаха.

2.Пресолената риба, сирената , колбасите за по-дълго съхранение съдържат десетократно повече сол. Солта е причина за заболявания като язва, колит, гастрит, сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, висок холестерол, атеросклероза и др.

3.Храните от животински произход са едни от най-опасните, които причиняват и едни от най-мъчителните заболявания на храносмилателната система. Те са главните виновници за заболявания като гастрит, язва, рак на стомаха и на дебелото черво. Друг техен недостатък е че са високо калорични, водят до бързо увеличаване на теглото и затрудняват нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Когато се говори за мазнини, трябва да се има предвид, че те се делят на три основни групи: лоши, добри и индиферентни(нито добри , нито лоши). За съжаление, истината е, че ние българите се храним основно с първата група-лошите мазнини-свинска мас и сланина, лой, пилешки и телешки мазнини, краве масло.

Към втората група спадат всички видове олио от растителен произход-нерафинирано.

За да стане ясно защо животинските мазнини са лоши за човека, трябва да се знае какво става с тях, след като попаднат в човешкото тяло. Първото нещо, което те причиняват е рязкото увеличаване на нивото на холестерола в кръвта, и за съжаление главно на лошия холестерол, което води до отлагането му в артериите и уплътняването им от вътрешните стени и до частичното им или пълното им запушване. В резултат на това възникват сериозни сърдечни проблеми.

Растителните мазнини се считат за добри, защото улесняват екстрахирането(изваждането) на холестерола от организма и по този начин намаляват съдържанието му в кръвния поток.

Когато става въпрос за холестерол, трябва да се има предвид, че той се дели на два вида:добър-с по-голяма плътност и лош-с по-малка, лепкава плътност.

Също така, трябва да се знае, че организма има нужда от холестерол, тъй като той е от съществено значение за нормалното му функциониране и играе важна роля при производството на някои хормони.

За съжаление, наред с американците и ние българите консумираме огромни количества животински мазнини, които освен до заболяване на редица болести, водят и до драстично съкращаване на живота. Медицината препоръчва намаляването на дневния прием на холестерол от 600 на 300мг. Като се има напредвид, че жълтъка на едно яйце има 250мг холестерол, не е чудно защо не трябва да ядем повече от 3 яйца седмично.  На много от българите закуската се състои от 2-3 пържени яйца, малко сланина, две-три филийки с масло и сирене или салам. Тази закуска съдържа холестерол за близо 2 седмици. Резултатът от такава диета е ясен.

Към горната диета може да се добави и консумирането на т.нар. скрити мазнини в надениците, колбасите, чипсовете, майонезата и др.преработени храни и меса.

4.Концентрираните въглехидрати-рафинираната захар, баклавата, тулумбичките, сусамките, донатите, тортите, бонбоните, крем карамела и десетки други, в които над 50% от съдържанието е захар могат да се причислят към най-разрушителните хранителни продукти на нашето “цивилизовано” общество. Никога природата не е имала предвид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите.Резултат от употребата на тези продукти се вижда в израждането на човешкия организъм до степен на умиране.  Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.

Захарта, която консумираме в големи количества ежедневно, също уврежда най-главните органи на човешкото тяло, което неминуемо води до ранна смърт. Захар има дори и в кетчупа,готовите сосове, сухите супи,консервираните храни, колбасите и в много други продукти и ние непрекъснато приемаме захар, без дори да осъзнаваме това.

В нашата страна над 30% от населението страда от високо кръвно налягане, и много от хората не знаят, че една от основните причини е многото сол, която получават от хилядите красиви пакети, с тези добре опаковани боклуци в тях. Особено опасно е на гладен стомах да се яде солен чипс или ядки, тъй като при някои хора освен гастрит се получава и силно главоболие.

Друг пример за вредни закуски са американските сандвичи, донатите, българските понички,банички, в които има масло, мас, сол,брашно, захар и кремове, чипсът със съдържащите се в него две опасни съставки-солта-изключително опасната за стомаха, сърцето, бъбреците и черния дроб и мазнината, която вследствие на многократната употреба на олиото се образуват канцерогенни вещества.

Към родителите: Когато храните децата си, а естествено и себе си, имайте предвид:
 • Пуканките, царевичните пръчици и др. , които съдържат полезни въглехидрати, в същото време  на практика в тях липсват витамини, тъй като се разрушават при приготвянето им, освен това са и много солени.
 • Чипсът по калоричност е съпоставим с пържените картофи. В тях често се добавят вещества, повишаващи апетита, и ароматизатори, предизвикващи алергия. Съдържащо се в чипса вещество акриламид е включено в списъка на веществата, повишаващи риска от развитието на рак.
 • Газираната вода не вреди на фигурата, в нея почти няма калории. Обаче въглеродния двуокис повишава апетита и дразни лигавицата на стомаха. А оцветителите и ароматизаторите в нея, могат да предизвикат алергия.
 • В един хамбургер се съдържа половината, ако не и повече от дневната доза мазнини и холестерол. Освен това в тези сандвичи се добавят вещества, повишаващи апетита. В резултат на това изяждате много повече от нормалното.
 • Споменатите пържени картофки са много калорични-в 100г. Се съдържат около 450ккал, което е една четвърт от цялата дневна норма. В тях има много мазнини, които повишат риска от развитието на рак и сърдечни заболявания.
 • Сладките бонбони водят до активно отделяне на стомашен сок, за това са и една от причините за възникването на гастрит, за вредата за зъбите , няма да говорим.

Хранителните добавки-под формата на витамини, супер храни, продукти на билкова основа, билкови чайове за простата,хапчета за отслабване и т.н са новата мания на хората. Няма лошо, обсъдете с лекаря си, коя добавка е подходяща за вас. Бедата е , че потребителите се влияят от рекламите, промоциите на компаниите и от вкоренения стереотип за самолечение.

Особено бъдете внимателни към към хранителни добавки, които рекламитрат че “калцират рак”, продукти за по 5 лева, с които можете да си решите проблемите с импотентността, наднорменото тегло, косопада, сърдечни проблеми, паметта-САМО ЗА 10 ДНИ ИЛИ ДВЕ СЕДМИЦИ!-НЯМА ТАКОВА ХАПЧЕ, но пък фармацефтичната промишленост има огромна печалба от тях.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.