Видове псориазис
 • От Елена Пеева
 • 6 843
 • 0

Псориазис е едно от най-загадъчните и устойчиви заболявания. Той се характеризира със зачервени, възпалени участъци от кожата, покрита с дебели сребристи люспи. Най-честите засегнати места от псориазиса са лактите и коленете.

Най-често се появява на едно и също място от двете страни на тялото. Засегнатите области могат да варират от размер по-малък от 2 см в диаметър, до по-големи размери обхващащи цялата ръка,  тежките случаи до 70-80% от кожата. Може да засегне и ноктите на краката и ръцете. Той е непредсказуем и все още неизучено в дълбочина заболяване.

Псориазисът се характеризира  с кожни клетки, които се размножават 10 пъти по-бързо от нормалното. Нормално кожните клетки узряват за около месец. При псориазис този процес е ускорен до 3-4 дена.

Псориазисът може да започне на всякаква възраст. Той засяга около 2-3% от населението на земята.Той е автоимунно заболяване, строго индивидуално за всеки един човек.

Освен това псориазисът може да бъде свързан с псориатичен артрит, което води до болка и подуване на ставите. Много хора с псориазис имат ставни възпаления, които събуждат симптомите на артрит. Статистиката показва че между 10-30% от хората страдащи от псориазис развиват и псориатичен артрит.

В тези случаи е много важна навременната консултация с ревматолог или ортопед-изписват се витамини  , които отлагат процеса на заболяването /артрит/ във времето и болкоуспокояващи, съобразени със псориазиса.

Някои учени степенуват псориазиса като лек , умерен и тежък. През целия живот на болния има периоди на обостряне и периоди на успокоение, също и периоди на ремисия.

През Втората световна война по време на обсадата на Санкт Петербург са регистрирани десетки случаи на спонтанно излекуване на псориазис. Някои учени приписват този феномен на изключителното гладуване през този период от историята.

Видове псориазис

Има няколко вида псориазис и те се различават въз основа на мястото и вида на лезиите /възпаленията/, в 60-70% от случаите е придружен със сърбеж.

 • Плакатен псориазис, познат като псориазис-вулгарис

Приблизително 80% от пациентите с псориазис страдат от точно тази форма на заболяването. Псориазис вулгарис е известен още като плаков псориазис, именно защото се характеризира с появата на плака по кожата – ясно различими петна зачервена релефна кожа, които могат да се появят навсякъде по тялото, въпреки че обикновено най-засегнати са коленете, лактите, скалпа, торса и ноктите.

Сребристо-белите натрупвания върху плаките се наричат люспи и са изградени от мъртви кожни клетки. Тези люспи постоянно се отделят и падат. Обикновено засегнатата от псориазиса кожа е изключително суха. Други симптоми свързани с тази форма на болестта са болка, сърбеж и напукване на кожата.

 • Пустуларен псориазис

Малки жълтеникави мехури, изпълнени с течност във вид на периодично проявяващ се псориазис, който се характеризира с появата на множество изпълнени с лимфна течност  пъпки и язви. Този тип псориазис може да бъде изключително болезнен и може да доведе до необходимост от хоспитализация на пациента.

Понякога отстраняването на тези малки сухи бели люспици предизвиква появата на миниатюрни кървави петънца по повърхността на кожата, известни като симптом на Ауспиц.

 • Гутатен псориазис

Вид псориазис, който се характеризира с появата на червени люспести петна възпалена кожа по всички части на тялото. В повечето случаи този псориазис се асоциира с наличието на белодробна инфекция.

 • Псориазис в гънките или инвертен псориазис

Този вид заболяване засяга гънките и прегъвките по тялото, например подмишниците, пъпа и седалищните части. Известен е още и под името флексурален псориазис, форма на заболяването, която се среща по кожата в областта на подмишничните ями, слабините, под гърдите и във всички останали гънки по тялото.

Тази форма на заболяването се характеризира с гладки, сухи участъци от кожа, обикновено зачервени и възпалени, но не и придружени от типичното за плаковия псориазис лющене и белене на кожата. Инвертният псориазис се среща най-често и в най-тежка форма сред пациентите с наднормено тегло, при които има излишък от кожа, податлива на възпаление в следствие от постоянно протриване и потене.

 • Еритродермичен псориазис

Този тип е най-рядко срещан, но много сериозен. Той засяга почти цялото тяло и причинява обширно, огненочервено зачервяване на кожата, която изглежда като изгорена. Допълнително може да се наблюдава тежък сърбеж, парене или белене на кожата, ускоряване на пулса, промяна в телесната температура. Еритродермичният псориазис може да доведе до загуба на белтък и дехидратация. Той е сериозно състояние и трябва да бъде консултирано от лекар и лекувано, най-често в болнични условия. Като усложнение може да се развие инфекция, пневмония и дори сърдечна недостатъчност.

 • Псориазис на скалпа

Псориазисът по скалпа наподобява тежка форма на пърхот и се характеризира с появата на сухи кожни люспи и червени петънца. Понякога е трудно да се открие разликата между псориазиса по скалпа и себореята ( или пърхота). Независимо от това обаче, лечението и на двете състояния е сравнително сходно.

 • Псориазис на ноктите

Псориазис на ноктите – при половината от пациентите с псориазис, се наблюдават промени на ноктите. Те най-често се проявяват с поява на дупчици по нокътната плочка, промяна във формата на ноктите, задебеляване, отделяне на нокътя от нокътното ложе, промяна в цвета на ноктите. Често псориазис на ноктите се съчетава с гъбична инфекция на същите. Състоянието се поддава трудно на лечение. От полза е поддържането на ноктите, колкото се може по-къси.

 • Псориатичен артрит

Псориатичен артрит на лицето е едновременно псориазис и артритни прояви. В голям процент от случаите, промените от страна на ставите се появяват при давност на псориазис над десет години. Около 90% от хората с псориатичен артрит, имат и засягане на ноктите, свързано с псориазис. Най-често псориатичният артрит се проявява с болезненост и скованост на ставите, подуване на пръстите на ръцете и краката, затопляне на ставите.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.