Състав на прополиса
 • От Елена Пеева
 • 2 532
 • 2

Прополиса е сложно химично съединение, в което до този момент са отделени 284 различни съединения, но само 111 от тах са идентифицирани. Известно е , че 50 до 70% са растителни смоли и балсами;30-50% са восъци, 5-10% пчелен прашец, 10% етерични масла, 5% дъбилни вещества и механични примеси.

В него се съдържа 14 от всичките 15 минерала необходими за човешкия организъм (не съдържа само сяра), всички известни витамини, без витамин К, макар и в малки количества, както и 16 аминокиселини, включително 7 от осемте незаменими-триптофан, левцин, фенилаланин, метионин, валин, треонин, лизин, аспаргин, глутаминова киселина, цистин, гликокол, хистидин, аргинин, пролин, тирозин, аланин. По своя състав се променя в зависимост от заобикалящата кошера растителна среда, климатични промени и човешка дейност.

Най-значителната група , около 25%, сред това богатство от биологично активни вещества представляват флавоноидите, приемани напоследък като едни от най-добрите антиоксиданти. Някои американски автори твърдят , че в прополиса те са до 500 пъти повече отколкото в портокалите.

В съчетание с другите съставки те го превръщат в ефективна система за биологично въздействие, работеща в пълен синхрон и синергизъм, което означава, че всяка отделна съставка многократно подсилва действието на останалите в единното цяло. На това му се дължи и изключителното му лечебно действие.

Физични свойства на прополиса

Прополиса е смолично вещество с блестящ тъмножълт до тъмнокафяво-зелен цвят. Прясно извадения от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Ароматът, химическите и физичните свойства зависят главно от вида на растенията в радиус на летежа на пчелите. Прополисът има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгурчив и лют на вкус. Потъмнава при по-продължително съхранение.

При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втърдява, а при по-ниска става крехък. Има относително тегло 1,112 и 1,136, няма определена точка на топене, но обикновено се топи между 80-105гр. Разтваря се слабо в студена вода, а в гореща от 7 до 11%. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.

Той е по-тежък от водата и веднага пада на дъното на съда, за разлика от пчелния восък , който остава на повърхността. Втечнава се при температура над  70градуса (свойство използвано за отделяне от восъка), при 40гр. става лепкав, при 30гр. е гъвкав и удобен за моделиране (температурата на кошера), на стайна температура се втърдява, а под 15 гр. става крехък и силно чуплив(свойство използвано за отделяне от рамките на кошера).

Някои физични изследвания описват свойството му да поглъща електромагнитни вълни с дължина в интервала 280nm-360nm, което отговаря на ултравиолетовите лъчи тип В(UVB), отговорни за почерняването и слънчевото изгаряне.

Биологични свойства на прополиса

Антимикробните свойства на прополиса са известни от 1906г. , но научни изследвания в тази насока започнали през втората половина на 20в. Основания за подобни изследвания дал въпроса- как може толкова много пчели до 60-70 хиляди във кошер, да не образуват огнища за разпространение на бактерии.

Наистина в кошерите има продукти, които могат да бъдат хранителна среда за микроорганизмите.  При това пчелите поддържат постоянна температура оптимална за развитие както на пилото, така и на много видове бактерии, гъбички, плесени и др.

Известно  е обаче, че в никой кошер не се усеща неприятна миризма на гнило, даже и в случаите, когато там попадат насекоми и дребни животни. Това явление може да се обясни с антимикробното действие на прополиса. По мнение на учените основен фактор за поддържането на оптималните условия в кошера е целенасоченото използване на прополиса, който има бактерицидни и бактериостатични свойства.

Установено е, че прополис се съдържа във всички продукти на пчеларството. Експериментално е потвърдено, че прополиса не само предпазва пчелите от болести, но и съхранява продуктите от тяхната дейност.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер, и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!

2 Comments

 1. Георги Крумов
  22/03/2020 at 12:28 PM

  Не съм фиксирал източника, за което си признавам. Намерих логично обяснение на действието на прополиса срещу вируси. Записано е, че прополисът притежава антивирусни свойства. Вирусите са безвредни за организма, докато тяхната протеинова обвивка е цяла. Но в организма има ензими, които разрушават тази обвивка и освобождават вируса. Пчелният прополис, чрез биофлавоноидите си, предотвратява процеса на разрушаване на обвивката. Вирусът остава затворен и не може да действа в средата, в която е попаднал. Затова пчелният прополис е много ефикасен в борбата срещу грипните вируси. В тази връзка при мен възникна въпросът, не може ли този продукт да се използва за борба с корона вируса? При това той не вреди на човека, поради което се препоръчва да се използва и за профилактика. Това, което трябва да се провери е податливостта на човека към алергия при използването на клей. .

  • Елена Пеева
   25/03/2020 at 10:27 AM

   Здравейте, г-н Крумов.
   Статистиката показва, че всеки, който приема прополисова тинктура през есенно-зимния сезон, боледува по-малко от вирусни инфекции, независимо за какъв тип вирус става на въпрос през зимата. За съжаление хората, които са алергични към мед и пчелни продукти, не могат да се възползват от този дар на природата.
   Пчелния клей не може да се синтезира по химичен път, и точно в това е проблема-няма химически аналог и не може да се произведе от фармацефтичната промишленост. Единственото място са пчелните кошери.

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.