Причини за появата на псориазис
  • От Елена Пеева
  • 2 937
  • 0

Изследвания показват, че болестта псориазис може да се дължи на нарушения в имунната система. Т-клетките, които се отнасят към белите кръвни клетки и имат голямо значение за предпазване на тялото от инфекции.

При псориазис, тези клетки са абнормални и водят до възпаление на кожни участъци. Те могат да доведат до повишен растеж на кожните клетки и натрупването им във вид на плаки върху повърхността на кожата.

Хората, които имат роднини, болни от псориазис, имат повишен риск за развитие на заболяването. Около една трета от хората с псориазис имат поне един член на семейството със заболяването. Когато и двамата родители са болни от псориазис, рискът за детето е около 50%.

Някои фактори могат да провокират поява на псориазис
Травма на кожата

Свързва се най-вече с развитие на плакатен псориазис. Тук се отнасят кожните инфекции, възпаления или прекомерно разчесване на кожата.

Слънчева светлина

Повечето пациенти с псориазис отбелязват, че слънцето подобрява състоянието на кожата им. При малък процент от хората обаче, слънчевата светлина може да обостри симптомите, особено при слънчеви изгаряния.

Стрептококови инфекции

Тези бактериални инфекции се свързват с появата на гутатен псориазис.

ХИВ

Обикновено води до влошаване на симптомите, но при напреднал стадий на заболяването (вероятно поради разрушаване на имунитета), симптомите на псориазис може да се подобрят значително.

Заболявания на черния дроб

Чернодробните заболявания също могат да са причина за появата на псориазис. Токсикация и отравяния на организма, в много от случаите са провокатори не само на псориазис, но и на много други заболявания.

Лекарства

някои лекарства влошават състоянието на хората с псориазис. Такива са лития, бета-блокерите, антималарийните лекарства, нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Диабет

Диабетът може да бъде основна причина за появата на псориазис.

Инфекции на горните дихателни пътища

Пневмонии, бронхити и др.-могат да доведат до появата на псориазис.

Алкохол

Счита се за рисков фактор за развитие на псориазис, особено при мъже на средна възраст.

Хормонални промени

Заболяването обикновено се обостря през пубертета и менопаузата, докато при бременност, симптомите се подобряват. В периода след раждането обаче, симптомите могат да се възобновят и влошат допълнително.

Изследванията върху причините за тази болест, все още продължават и не са изяснени напълно.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.