Ползи и вреди при приема на Витамин D
09/02/2021/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 1 599
 • 0

Витамин D (Калциферол) често бива наричан слънчев витамин, витамин на слънцето, защото при по-продължително греене на слънцето, тялото може да го произвежда чрез фотосинтеза в огряната от слънчевите лъчи кожа (5-10 минути на ден, са напълно достатъчни).  При този процес, с помощта на слънчевото лъчение, тялото превръща холестерола в кожата във Витамин D.

Хората, които живеят в лишен от слънцегреене климат или сезон, както и тези, които ползват слънцезащитни кремове със защитен фактор по-висок от 8 (3PF8 или по-висок) обикновено се нуждаят от допълнително количество Витамин D.

Витамин D е необходим за поддържането на тялото в оптимално здравословно състояние.

Лечебно действие на Витамин D:
 • Той е необходим за абсорбиране на калция в тялото. Това е особено важно за жените над 50г.
 • Участва във формирането и растежа на костите и зъбите.
 • Помага за регулирането на количеството на фосфора в тялото и помага за здравето и функциите на сърцето и нервната система.
 • Многобройните изследвания показват, че Витамин D помага за нормалната работа на имунната система, щитовидната жлеза, нормалното коагулиране (съсирване) на кръвта и облекчава симптомите на болните от псориазис, когато е добавен в кремове.
Някои от храните, които съдържат Витамин D са:
 • Сьомга-филе-100гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.
 • Моруна-филе-200гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.
 • Скариди-100гр. съдържат 40% от дневната нужда на възрастните.
 • Яйца-2бр. Съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.
 • Пълномаслено краве мляко -300мл. Съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.
 • Говежди дроб-100гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.
 • Пилешки дробчета-190гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.
 • Спанак-150гр. съдържат 6% от дневната нужда на възрастните.
 • Пълномаслено краве мляко-500гр. съдържат 85% от дневната нужда на възрастните.
 • Рибено масло-една чаена лъжичка, съдържа 100% от дневната нужда на възрастните.
храни-богати-на-витамин-D
Храни богати на витамин D

На въпроса, дали болните от псориазис трябва да приемат допълнително Витамин D под формата на таблетки, учените, в това число и д-р Алан Пресман са единодушни-НЕ! А от личен опит, когато приемах допълнително Витамин D под формата на таблетки, псориазиса ми се обостри. С прекратяването на приема, се нормализираха нещата.

Защо се нуждаем от витамин D?

Опитвали ли сте се да се печете на слънце без слънцезащитен крем? Сигурно ще кажете, че това е лудост, опасно за здравето и….т.н. Да и е така, опасно е, но не и първите 5-10 минути. Те са ви достатъчни за да си набавите необходимия витамин D, след това обезателно се намажете. Вашия организъм произвежда този важен витамин от слънчевата светлина, която огрява кожата ви.

Витамин D е незаменим за здравите ви кости и силната ви имунна система, предпазва ви от рак на дебелото черво и някои други видове рак.

Витамин D понякога е наричан калциферол.  Формата на витамин D, която организма ви произвежда от слънчевите лъчи, се нарича витамин D3 или холекалциферол.

Калцият в млякото прави костите ви здрави, както всички знаем. Така е, но без витамин D-калциферол, който също се добавя в млякото, калцият няма да действа. Най-важната роля на витамин D е да регулира колко калции да усвоите от храната си.

По-голямата част от калция отива за изграждане на здрави зъби и кости.  Нуждаете се от калции и да изпращате нервни импулси и за да съкращавате мускулите си(например да бие сърцето ви). Витамин D регулира количеството калций в кръвта ви и проверява дали винаги имате достатъчно.

Този витамин прави нещата по свой си начин. За да си набавите всички други витамини, вие трябва да ги изядете. За да си доставите Витамин D вие трябва да излезете навън на открито. Произвеждате този витамин когато слънцето огрява кожата ви.

Но как? Общо казано, ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина създават вид холестерол, който се намира точно под кожата ви и се превръща в нещо, наречено витамин D3 или холекалциферол.

Витамин D3 постъпва в черния ви дроб, където се преобразува в по-активна форма; от там се насочва към бъбреците и става още по-активен. Част от витамин D3 остава в черния дроб и бъбреците и ви помага да абсорбирате калция от кръвта. Част отива в костите ви, за да им помогне да задържат калция. Останалото количество преминава в червата ви, където ви спомага да усвоите калция от храната си.

И все пак Витамин D, освен чрез слънцето можем да си го набавим и чрез храната, но в малко по различна форма, наречена Витамин D2 или ергокалциферол. Добавките с витамин D съдържат или холекалциферол или ергокалциферол – и двете форми са действени, но холекалциферолът е по-активен.

Ергокалциферол – представката “ерго” идва от ергот(мораво рогче), вид гъба, която расте по ръжта. Веществата в ергота причиняват халюцинации-факт е , че наркотикът LSD е получен за първи път от мораво рогче.

Гъбата съдържа и ергостерол, който се преобразува от ултравиолетовите лъчи във витамин D2.  Няма място за тревога – Витамин D е бил открит първоначално в ергота, но добавките с него се произвеждат от мая или от рибено масло, така че не причиняват халюцинации.

Няма установена препоръчителна дневна доза за Витамин D, има само установен адекватен прием-за деца-5мкг, за възрастни от 19 до 50г-5мкг, от 50-до 70г-10мкг, над 70г-15мкг. Но и тук учените не са единодушни, като една голяма част от тях твърдят, че безопасен и необходим прием е 25мкг.

И докато те изследват и установяват, кой е най-оптималния прием, най-добре е да си го доставяме по естествен начин.

Кой е най-добрия начин да си набавите необходимата доза Витамин D дневно? Както беше споменато и по-горе-излезте навън в слънчево време за 5-10 минути без слънцезащитен крем. Като правило толкова минути всеки ден през лятото са достатъчни.

Ако не прекарвате достатъчно време на открито, седенето до огряния от слънцето прозорец няма да ви помогне-ултравиолетовите лъчи, от които се нуждаете да изработите витамин D, се блокират от стъклото.

Слънцезащитните кремове с фактор над 8 блокират лъчите да не достигат до кожата ви така добре, че изобщо не можете да произведете Витамин D.

Витамин D е мастноразтворим, така , че когато изработите много от него(примерно прекарали сте цял ден на плажа), известна част се складира в мастната ви тъкан и черния ви дроб. Когато сте си произвели достатъчно, за да си имате за известно време, организма автоматично спира да го произвежда.

Ако прекарвате много време на открито в хубаво време, най-вероятно имате складирано достатъчно Витамин D за да изкарате зимата.

Ако имате тъмна кожа, стойте по-дълго на слънце. Тъмната кожа произвежда по-малко витамин D, в сравнение със светлата.

Изпитвате ли недостиг на витамин D? Възможно е ако:
 • Вие сте над 70г. В тази възраст произвеждате само половината от витамин D, който сте изработвали в младостта си.
 • Имате бъбречно или чернодробно заболяване. Вие не можете да преобразувате витамин D3 в по-активните му форми.
 • Не излизате на слънце. Не само хората, които са принудени да стоят постоянно вкъщи, но и тези, които работят дълго време на закрито са изложени на риск от дефицит.
 • Вземате лекарства за намаляване на холестерола. Тези лекарства блокират усвояването на витамин D и на другите мастноразтворими витамини.
 • Вземате лекарства като кортикостероиди, кортизон, преднизолон за алергия, астма, артрит и някои други заболявания. Тези медикаменти понижават нивото на витамин D.
 • Антиконвулсивните лекарства също влияят на усвояването на този витамин.
 • Вие сте строги вегетарианци или вегани. Има много малко витамин D в растителните храни. Ако не пиете мляко и не излизате често на открито, вие и вашите деца, ако са вегани не си набавяте достатъчно Витамин D.
 • Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът блокира способността ви да усвоявате витамин D в червата си и да го складирате в черния дроб.

Децата, които не си набавят достатъчно Витамин D,  развиват рахит-костите им не растат и не се втвърдяват правилно. За щастие повечето от децата получават изобилие от витамин D и рахитът е рядко заболяване.

Днес старите хора, особено онези, които живеят в старчески домове или не могат да излизат навън, са най-вероятните потърпевши от дефицита на Витамин D. Този дефицит се проявява като остеомалация-меки, слаби и болезнени кости.

Остеопорозата се причинява предимно от недостиг на калции,макар че и витамин D играе ключова роля. Факт е, че една трета от всички възрастни пациенти с фрактура на тазобедрената става имат ниски нива на витамин D.

Витамин D  е открит през 30-те години на 20 век. Дълго преди да се знае причината за рахита, хората са знаели, че всекидневната лъжичка рибено масло, което е с малко неприятен вкус го предотвратява. Рибеното масло съдържа много Витамин D, така че си набавяте част от него като ядете скумрия, сьомга, сардини, речен шаран, сом и друга тлъста риба.

Няма кой знае колко храни, които съдържат витамин D.В началото на статията са описани. Само ще спомена че 100г. печена скумрия на ден ви дава оптималното количество витамин D, приблизително за ден и половина.

Ако прекарвате много време на слънце, организма ви автоматично спира да произвежда Витамин D, след което сте се запасили с него, с други думи не можете да го предозирате. Не можете да се предозирате и с Витамин D, който усвоявате от рибата, с храната.

Това обаче не е валидно за добавките с Витамин D. От всички витамини, с него трябва да бъдете най-внимателни. Големите дози могат да увеличат количеството на калции в кръвта ви, което има много сериозни последици. Големите количества витамин D, приети като добавки са опасни! Могат да предизвикат инфаркт и образуването на бъбречни камъни.

Тъй като е мастно разтворим, ще усвоявате Витамин D, по-добре ако го приемате по време на хранене с някаква мазнина.

Витамин D и имунната система

Този витамин укрепва имунната ви система като цяло. В частност се нуждаете от него за изработването на моноцити-специализирани бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Около 5% от белите ви кръвни клетки са моноцити, така че недостигът на витамин D може да ви изложи на опасност от инфекции.

Витамин D и псориазис

Псориазис е хронично кожно заболяване. Слънчевата светлина помага в доста от случаите петната да изчезнат. По подобен начин кремовете с витамин D изглежда, че помагат при по-леките случаи. Взимането на добавки с витамин D, обаче не помага-високите дози са опасни и водят до задълбочаване на заболяването.

При хората страдащи от псориазис, навсякъде пишат , че е препоръчително, според мен е задължително да си набавят витамин D по естествен начин, чрез слънцето, чрез рибата в менюто, рибеното масло и др.

Витамин D и ракът

Някои изследователи са на мнение, че дефицитът на витамин D е свързан със 100 хиляди случаи на рак и с 30 хиляди смъртни случаи на рак всяка година. Според последни изследвания, хората, които приемат много Витамин D  от храната си, е много по-малко вероятно да развият рак на дебелото черво, рак на гърдата и яйчниците и рак на простата.

Дали Витамин D подобрява слуха?

Най-малките костици в тялото ви се намират в ушите. Във всяко ухо три тънки костици предават звуците от вашето тъпанче до друга тънка кост, наречена кохлеа. Спираловидната кохлеа изпраща звуците в мозъка ви. Ако някоя от тези костици се увреди, звуците не се приемат добре.

Много възрастни хора губят слуха си с остаряването. Факт е , че повече от един на всеки четирима над 65г. възраст има намален слух. В някои случаи недостигът на витамин D може да увреди тези деликатни кости- и е възможно приемането на повече витамин D да помогне за възстановяването на слуха в известна степен. Това не става във всеки случай, първо се консултирайте с лекаря си, преди да вземете добавки.

Взимането на добавки с витамин D по собствена преценка  е изключително опасно за здравето!

Но пък винаги можете да се възползвате от лечебната сила на слънчевите лъчи и да се насладите на хубаво приготвената риба-печена с лимон и зехтин.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

 Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар!

Бъдете винаги здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.