Подходящи напитки по време на горещниците
27/07/2021/Здраве
  • От Елена Пеева
  • 1 085
  • 0

Горещниците са тези дни от годината , в които трябва да обърнем особено внимание на хидратацията и напитките, с които да се разхладим. Повечето от вас ще се учудят, но това е топлия чай, а не горещият. Всъщност топлия чай спомага на организма да се адаптира по-бързо към високите температури и жегата да се понася по-леко.

Не случайно при много народи в пустинята има практика да се приема топъл чай. При тях няма хладилници, фризери, лед и въпреки това, са успели да намерят начин да се справят с особено големите температури.

През лятото усещаме по-голяма жажда, а топлия чай засища и по-бързо възстановява дехидратацията.

Напротив, студените и ледените напитки, привеждат организма в шок, когато температурите са над тези, които са нормалните за човешкото тяло – 36-37°

Особено опасно е, когато за часове сте изложени на пряка слънчева светлина и решите да се разхладите с ледена напитка.

Това може да доведе до перитонит, до рязка смяна на кръвното налягане и да спра да тук, може би това са най-опасните, които изискват навременна медицинска помощ.

Кой е най-подходящия чай – ментовият чай действа охлаждащо, а чаят от каркаде,  маточина, розмарин са полезни и едновременно дехидратиращи.

ментов-чай-по-време-на-горещниците

Чаят от мента не се препоръчва при хора, които страдат от гръдна жаба, непоносимост към билката и световъртеж.

Маточината не се препоръчва при хора с ниско кръвно налагане, приемащи седативи и при някои заболявания на щитовидната жлеза, както и при хора с ниско кръвно налягане.

Напитката от каркаде може да понижи стойноститие ви на кръвното налягане. Каркадето при високи дози за дълго време има възможен токсичен ефект върху функциите на простата.

И не забравяйте да пиете достатъчно вода! Приема на чай, не отменя приема на вода!

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.