Приложение на пчелният восък
  • От Елена Пеева
  • 2 312
  • 0

Пчелен восък. Той е един от най-уникалните продукти на Земята, който  крие всякакви тайни, които не са напълно разкрити на човечеството. Пчелния восък  се използва широко в много области, особено в областта на медицината и фармацевтиката и в козметологията.

Също така се разпределя от специални восъчни жлези, които се намират на долната част на корема на пчелите, и обикновено са способни да го произвеждат само млади пчели, чиято възраст е от 10 до 20 дни.

Отделянето на восък се използва от пчелите като основен материал за построяването на кошерите, а също и като консервант за други важни продукти, изработвани от пчелите.

Той притежава изключителни омекотяващи, подхранващи и противовъзпалителни свойства. Лечебните му съставки влияят за подобряване на състоянието на кожата,  също подпомага бързото отстраняване на различни проблеми (възпаления, ранички, пъпчици).

Пчелният восък се попива по-бавно от кожата, като образува тънък защитен слой, без да навлиза в порите. Той съществено забавя процеса на обезводняване и стареене на кожата, като я прави нежна, гладка и еластична.

Освен със своите подхранващи и омекотяващи свойства, пчелният восък има  лепкава, консервираща и устойчива основа.  Той  не се разтваря във вода, в глицерин и практически е неразтворим в спирта. Но пък се разтваря много добре в мазни и етерични масла.

Имайте предвид, че при самостоятелно приготвяне на кремове, или други домашни средства за лице, пчелният восък не се препоръчва да се разтопява в метален, чугунен, железен или меден съд.

Така както и в този случай става взаимодействие с мастни киселини съдържаща се във восъка с отделните видове метали, в резултат на което се образуват вредни соли.

В заключение, пчелния восък е природен продукт и с времето променя цвета си, но не настъпват промени в неговите лечебни качества.

Лечебни свойства на пчелния восък:

  • Способност при загряване да поема голямо количество топлина и при поставяне в болния участък да я отдава бавно и продължително. При това се постига подобряване на кръвообръщението в третираната област, хранене на подлежащите тъкани, разнасяне на възпалителния процес, извеждане на токсичните елементи и т.н. Тези качества определят подчертания противовъзпалителен ефект на пчелния восък.
  • Притежава антибиотично действие, задържайки и унищожавайки болестотворните микроорганизми.
  • Оказва регенеративно действие върху увредените клетки и тъкани в третираната област.
  • Смекчава твърдите тъкани по кожата, която става мека и гладка, премахва бръчките на кожата и подобрява нейния тонус.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар!

Бъдете винаги здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.