Пасифлора: Билката на страстта
14/09/2021/Билки
  • От Елена Пеева
  • 1 178
  • 0

Пасифлора (Passiflora incarnata), името на това растение в превод означава „цвете на страстта“.  Билката представлява увивно многогодишно растение с интересни и красиви цветове. Познати са около 500 вида пасифлора, но не всички имат приложение в народната медицина.

Произход

Името произлиза от красивите й цветове, които се смята, че символизират  разпятието – пет тичинки за петте рани, три плодника за трите гвоздея, бяло и лилаво-синьо за чистотата и небето.

Ацтеките наричали растението „змийски език“ и го използвали като средство при ухапване от змия. Плодът бил наречен „Granadilla“ заради приликата си с „granadas“ или наровете (Punica granatum).

Билката отдавна се използва от индианците  за медицински цели. Чероките пиели настойка от корена за лечение на чернодробни проблеми, локално за лечение на циреи, рани и болки в ухото, а също и като храна.  Други племена я използвали на чай, като тоник за кръвта.

Приложение

Пасифлората е нервин, успокоително, спазмолитично и анксиолитично средство. Много специфичен знак, че човек има нужда от пасифлора е мисленето “в кръг”, което води до безсъние.

Човек не може да изключи ума си нощем, лежи в леглото и мисли за отминалия ден, за вчерашния, за утрешния, за миналия месец, за идващия месец, ами ако пък това или пък онова…Все едно в главата му е пуснато радио и не може да намери копчето за изключване.

Цветето е именно това копче. Билката е много полезна и при безсъние по време на менопаузата. При безпокойство може да се комбинира с цветна върбинка и глог.

На първо място пасифлората се използва при  паник атаки, различни фобии,  главоболие,  предизвикано от стрес, бруксизъм (скърцане със зъби), при стомашни и менструални болки и при ревматична болка на шийните мускули (схванат врат). Изследвания доказват, че билката има ползотворно действие за понижаване на симптомите по време на отказване от наркотици.

пасифлора-лечение-и-приложения

Билката има благотворно действие върху сексуалните функции в случаите на безпокойство преди акта у мъжете или вагинизъм при жените.

Начин на употреба

Тинктура:

20-30 капки от един до четири пъти дневно 10-15 минути преди храна.

Запарка:

Една супена лъжица билка се залива с 250ml вряла вода. Оставя се да се запари 15-20 минути.  Приема се по 120ml до четири пъти дневно.

Противопоказания и взаимодействие с лекарства

Страстничето може да усили действието на успокоителни, спазмолитични и анксиолитични медикаменти. Заедно трябва да се използват предпазливо.

Пасифлората не може да се съчетава с антидепресанти, особено  с инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори).

Важно е да отбележим, че билката не бива да се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.