Недостиг на витамини и минерали
19/01/2023/Билки
  • От Елена Пеева
  • 109

Недостиг на витамини и минерали или така наречената болест на дефицита е възможно да се появи в резултат на консумацията на храни с ниско или никакво съдържание на макронутриенти и основни хранителни вещества.

Повечето витамини в плодовете и зеленчуците изчезват по пътя между полето и чинията ви. Колкото по-дълго престояват храните, толкова повече хранителните вещества се губят. Топлината, светлината и излагането на въздух намаляват количеството, особено на витамин С, тиамин и фолиева киселина.

Ако дълго време не си доставяте даден витамин, вие развивате недостиг от него. Ако този недостиг продължава достатъчно дълго време, стига се до болест на дефицит. Класически пример на болест на дефицита е скорбута, причинен от недостиг на витамин С.

Доста преди да забележите симптомите на болест на дефицита и доста преди недостигът да бъде установен  с медицински изследвания, вие можете да страдате от граничен недостиг на даден витамин или минерал.

Недостиг на витамини и минерали - Витамин B12

Добър пример за това е: много възрастни хора имат граничен недостиг на кобаламин – витамин В12. Основен симптом на класическия дефицит на кобаламин е анемията, която лесно може да се диагностицира с обикновени изследвания. Но много преди анемията да се развие и изяви, граничният недостиг причинява депресия, объркано мислене и др. симптоми които изглеждат като сенилност.

Добре е да знаете, че ако дълго време не приемате достатъчно от даден витамин или минерал, вие започвате да изпитвате недостиг. Граничният (субклиничен) дефицит е ранна фаза.

Ако доставянето на даден витамин или минерал постоянно намалява, вашият организъм постепенно започва да работи по-зле. Ако този граничен недостиг продължи достатъчно дълго вие ще развиете болест на дефицита.

Може би имате граничен недостиг ако:
  • Ядете рядко пресни плодове и зеленчуци. Те са най-добрия източник на витамини и минерали.
  • Продължително време сте подложени на стрес или се преуморявате. В това състояние вероятно не се храните правилно, а в добавка изразходвате повече витамини и минерали, за да изработите антистресови хормони. Мислете за себе си като за изтощаваща се батерия.
  • Болни сте от нещо-като бронхит или се възстановявате след операция. По това време едва ли имате голям апетит, но организмът ви се нуждае от допълнителни количества витамини и минерали, за да оздравеете по-бързо.
  • Страдате от хронично заболяване като астма или диабет. Ниските нива на витамин или минерал може да са в основата на заболяването или да го влошат. Много хора с астма имат ниски нива на магнезий, например. Болните от диабет имат ниско ниво на витамин С. Хроничните болести променят възможността за усвояване на витамините и минералите от организма ви, така че и потребностите от тях, също се променят.
  • Вие сте бременна или кърмите. Нужни са ви повече витамини и мирали, защото давате част от вашите на бебето.
  • Вие сте сериозно депресирани. Когато сте в депресия, не се храните добре. Това може да задълбочи депресията, защото граничният дефицит на много витамини и минерали причинява депресия.
  • Вие пушите. Пушенето взривно увеличава потребностите ви, от витамини, особено от витамините В.

Недостиг на витамини и минерали - болест на дефицита

Как да разберете дали имате граничен дефицит?

Това не е лесно да се установи. Възможно е просто да имате чувство, че не сте във форма или сте по-уморени от обикновено. Вероятно ще назовете хиляди причини за състоанието си, така че няма да ви хрумне че проблемът се дължи на граничен недостиг на витамини и минерали.

Дори да отидите на лекар с други симптоми на дефицит, като раздразнителност, тревожност или безсъние, по-вероятно е да излезете от кабинета с рецепта за ривотрил или деанксит, вместо за добавки с витамини и минерали и диета с корекция на храненето (например соколечение).

Ако чувствате, че здравето ви, не е каквото би трябвало да бъде, ако често боледувате макар и леко, ако пипвате всяка настинка-запитайте се дали си осигурявате достатъчно витамини и минерали за задоволяване на нуждите ви.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.