Общи насоки за лечение с прополис
 • От Елена Пеева
 • 2 185
 • 0

Общи насоки за лечение с прополис и как той подтиска растежа на злокачествените заболявания и засилва имунната система и безмилостно унищожава различни видове вируси. Прочетете в нашата нова статия за неговите свойства и начините на употреба.

Вътрешна употреба
 1. При всички видове хепатит (като адювант) – 30 капки прополисова тинктура, смесени с мед се приемат 4 пъти дневно на празен стомах. Лечението продължава три месеца.
 2. Ракови заболявания – 30-50 капки тинктура се приема 4 пъти дневно. Прополиса подтиска растежа на злокачествените заболявания и засилва имунната система.
 3. Ентерит, колит, остри и хронични вирусни инфекции на храносмилателната система: 50 капки прополисова тинктура в мед или върху парче хляб,3-4 пъти на ден.
 4. Гастрит и язва – 30 капки прополисова тинктура се капват върху парче бял хляб. Взимат се по 4-6 дози на ден преди хранене. Ако количеството хляб не е достатъчно, тинктурата може да влоши състоянието поради алкохола, който съдържа.
 5. Хипертония, атеросклероза: съчетават се равни части от тинктура прополис и тинктура чесън: вземат се по 30-50 капки 4 пъти на ден преди хранене.
 6. Инфекциозни заболявания, грип, коремен тиф, менингит: използва се 30%алкохолен разтвор на прополис, по 30 капки във вода, 3 пъти на ден преди хранене.
 7. УНГ заболявания – ангина , ларингит, синузит, ринит, отит и др:гаргара с прополисова тинктура, 5% алкохолен аерозолен разтвор. Може и директно да се дъвче прополис -5-10гр на ден
 8. Заболявания на дихателната система – трахеит, бронхит, туберкулоза – лечение с аерозоли (10-20% аерозолен разтвор или тинктура)3 пъти на ден по 30-40 капки и инхалации два пъти седмично. Добри резултати дава използването на мед с прополис в съотношение 3:1 . Взема се по една супена лъжица от сместта след всяко хранене.
 9. Заболявания на кръвоносната система – 30 %прополисова тинктура-30 капки във вода всяка сутрин преди хранене.
 10. Чернодробни заболявания – по 40 капки клеева тинктура два пъти на ден, разтворени в 100ml вода или мляко, един час преди хранене.
 11. Нефрит, пиелонефрит, цистит и уринарни инфекции като цяло: приема се по една чаена лъжичка тинктура 3-4 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава 5-7 дена. Може да се смуче прополис 5-10гр. в продължение на един месец.
 12. Простатит – 50 капки прополисова тинктура, три пъти дневно на празен стомах. Курсът е с продължителност три месеца и може да се повтори при необходимост.
 13. Смущения при менопаузата – провежда се лечение с прополисова тинктура в продължение на една година-20 капки тикнтура, смесени с една лъжичка мед три пъти дневно.
 14. Умора – флавоноидите, в състава на прополиса имат изключителен ефект при лечение на пролетна умора. Те тонизират нервната система, повишават хормоналната активност и предотвратяват понижението на количеството важни за организма витамини (като витамин С). През пролетта се провежда три седмичен лечебен курс, по време на който се приема смес от мед и прополис-по 6 супени лъжици на ден.
 15. Укрепване на имунната система – прополисът силно активизира имунната система. Редовното прилагане на прополисова тинктура осигурява резистентност към инфекциозни заболявания. Лечебния курс се провежда за 3 седмици, по време на който се приемат 30-40 капки клеева тинктура, 4-5 пъти на ден.

вътрешна-и-външна-употреба-при-лечение-с-прополис

Външна употреба
 1. Тонзилит (възпаление на сливиците), фаринготонзилит, ларингит:парче памук се навива на върха на малка пръчка и се потапя в прополисова тинктура. С помощта на това приспособление, тинктурата се нанася директно върху засегната област. Ефектът е бърз.
 2. Рак на гърдата, рак на кожата:напоете парче памук в прополисова тиктура и внимателно го изстискайте върху засегната област, оставяйки препарата да облее мястото. Правете процедурата по 3-4 пъти на всеки 2-3 минути и след това оставете третираната зона да изсъхне на въздух. Народната медицина препоръчва при бучка на тялото да се слага пчелен клей вечер във формата на плочица, сутрин може да се маха, а ако седи 24 часа ефекта е още по-бърз.
 3. Открити рани, всички видове изгаряния: приложете гореописаната процедура за рак на кожата и гърдата.
 4. Конюнктивит: използва се 5-10 процентов прополисов разтвор-поставят се 3-5 капки във всяко око, паренето е поносимо.
 5. Стоматологични заболявания – различни етапи на пародонтоза, абцеси, зъбобол, стоматит и други; по 30 капки , 3 пъти дневно преди хранене или се поставя тампон напоен с прополисова тинктура в кухините на зъбите.
 6. Инфекциозна екзема, псориазис, дерматит: нанесете прополисова тинктура с памучен тампон, така че засегнатата зона да се облее и тенктурата да проникне в дълбочина. Правете по две процедури на ден , след което оставете мястото да изсъхне на въздух за половин час. Върху сухата екзема нанесете мехлем от прополис, или черен оман или невен.
 7. Херпес на различни места: върху задегнатата зона се капе директно прополисова тинктура с пипета (не чрез втриване с тампон). Процедурата се извършва 2-3 пъти на ден, докато третираната повърхност образува лека коричка. Това лечение съкращава времето за заздравяване наполовина и намалява възможността за рецидив.
 8. Бенки, брадавици: смесете в равни пропорции тинктурите от прополис, черен оман и жълтениче(змийско мляко). Сместта се прилага като при рак на кожата.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.