Лечение с мед в Древна Гърция
  • От Елена Пеева
  • 213

Мед и лечението с него в древността. Знаете ли, че думата “прополис” е с гръцки произход и се състои от две части- пропред и полисград, което означава защита на кошера “пчелния град”. И действително, когато в кошера се появяват нежелани гости-други насекоми, охлюви и т.н., заграбващи труда им, пчелите ги ужилват и обмазват с прополис. Обработени по този начин в кошера нарушителите се превръщат в мумии и никога не се разлагат.

Древните гърци, учени и философи са изучавали хранителните и лечебните свойства на пчелните продукти и широко са ги използвали в рационалното хранене и са ги прилагали като лечебни средства.

Известният математик и философ Питагор (ок. 580-500г. пр. Хр.)уверявал, че той е доживял до дълбока старост, защото постоянно употребявал мед.

Демокрит (460-370г.пр. Хр.) живял над сто години, пише че за запазване на здравето следва да се консумира редовно мед. Той успешно прилагал меда при лечение на заболявания на червата, инфектирани рани и фистули.

Хипократ (460-377г.пр.Хр.) известният гръцки лекар, представител на елинската медицина е основоположник на използването на лечебните свойства на природата. Той смятал, че най-доброто лекарство са простите продукти, в това число и меда, който препоръчвал в чист вид, в смес с вода или вино.

В своите трудове той съобщава за обеззаразяващото, отхрачващото и удължаващо живота на хората действие на меда, като го препоръчвал за лекуване на стомашни и чернодробни заболявания и при гнойни рани. Хипократ за първи път започнал да прилага пчелната отрова като лекарство.

Аристотел и мед

Първите научни данни за пчелата и нейните продукти дава Аристотел (384-322г.пр.Хр.). Той познавал живота и разпределението на труда в пчелното семейство. В своите трудове “Истории на животните ” отделя значително място на пчелата и нейните продукти. За меда пише, че пчелите го събират от всички цветове и всички растения, отделящи сладък сок. Според него восъка произхожда от цветовете или сълзите на дърветата, а прополиса го смята за най-чист восък.

Аристотел приписва лечебни свойства на всички пчелни продукти, препоръчвал клея за лечение на контузии, гнойни рани и др. По негово мнение съществуват два вида мен-бял и червеникав, като твърдял че белият е най-добър и е винаги ефикасно средство при болести на очите и за лечение на рани.

Резултатите от хранителното и лечебното приложение на пчелните продукти са станали причина в древна Елада да се създаде митът за божествения произход и чудотворното действие на меда. Великия писател Омир в безсмъртните си произведения “Илиада” и “Одисея” възпява тези качества на меда.

Героинята Агамеда е лекувала болните, успокоявала нервите, давала сън и мъжество на гръцките войни, като им поднасяла чудната напитка “кикеон”, в чийто състав меда имал най-голям дял. По това време медът бил смятан като храна дадена от Боговете, защото дарява “безсмъртие и вечна младост”.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Продукти свързани със статията

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.