Колко са вредни сулфатите за кожата
26/10/2017/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 4 056
 • 0

Колко са вредни сулфатите за кожата и  компонентите използвани в козметиката. Сигурно сте  виждали реклами «шампоани без сулфати», «шампоани без SLS». Толкова ли  са опасни те за нашето здраве ?

Ако никога не сте се замисляли за състава на козметичните средства които купувате, съм убедена, че 98-100% от вашите шампоани, душ-гелове, течни сапуни и измиващи средства за лице, както и не е малка част от битовата химия във вашият дом съдържат SLS, при това в големи количества. За да разберете това така ли е, погледнете състава на опаковката на обратната страна. По-скоро ще видите наименование sodium lauryl sulfate или което прилича на него, например, sodium laureth sulfate в списъка на първите пет компонента в състава.

SLS и SLES – група от химични компоненти, евтини повърхностно-активни вещества (ПАВ), агресивни  компоненти, притежаващи силни измиващи, почистващи, пенообразуващи, мастноразтворими и омокрящи свойства. Активно се използват в козметиката.

Най-опасните от групата сулфати:
 • sodium lauryl (laurel) sulfate (содиум лаурил сулфат) или натриев лаурил cулфат. Други названия: sodium dodecyl sulphate, sodium PEG lauryl sulphate, monododecyl ester, sodium PEG lauryl ether sulphate. Този продукт от нефтопреработка, който често маскират с надпис «получен от кокосово масло» или «от кокосови ядки»
 • ammonium lauryl sulfate — ALS (амониум лаурил сулфат)
 • ammonium laureth sulfate – ALES (амониев лаурет сулфат )

Това са натриеви соли от лаурилсулфокиселина, много евтини, опасни и разяждащи компоненти. Може би, едни от най-опасните компоненти в козметиката, които агресивно въздействат върху кожата и вътрешни органи. 

За содиум лаурет/лорет сулфат (sodium laureth sulfate — SLES), аналогът на содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate — SLS) ще поговорим малко по-.

Още подобни компоненти могат да се казват така: sodium myreth sulfate (SMS), sodium myristyl ether sulfate (SMES).Къде се използват SLS и SLES

Използването на sodium lauryl sulfate и sodium laureth sulfate в козметиката:
 • Пяна и гелове за измиване на лицето
 • Средства за премахване на грим
 • Шампоани (около 90%  от шампоаните съдържат SLS и SLES)
 • Течен сапун
 • Душ-гелове
 • Пяна за вана
 • Пасти за зъби
 • Средства за интимната хигиена
 • Може също да присъства и в кремовете и в друга продукция

Тези компоненти са много евтини и се използват в козметиката много често и в големи количества. Средства със сулфати прекрасно почистват кожата и косата, измивайки мръсотията и отделяния на мастните и потните жлези. Но какво правят още освен почистването?

Обърнете внимание на използването на SLS в промишлеността:

 • Битови почистващи средства (за измиване на чинии, подове, универсални почистващи средства
 • Промишлени почистващи средства (за измиване на подове, за измиване на машини и т.н.)
 • Обезмаслителни средства (за двигатели и различни повърхности)
Използването на сулфати в науката и медицина:

SLS се използва в множество клиники по света за да бъде предизвикано раздразнението по кожата при опитните субекти за експерименти. След това учените премахват раздразнението на увредените участъци по кожата с различни препарати, анализирайки тяхната ефективност.

Изследванията на различни учени, в това число в Медицински Колеж на Университета щат Джорджия показали следните особености и вреда от содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate):

 • SLS почиства като окислява повърхността, в това число кожата, оставяйки филм върху нея. Този филм може да дразни кожата, предизвиква сърбеж, лющене, зачервявания, алергии и при дълго използване — кожни заболявания. SLS разрушава хидролипидната защита на кожата, влиза в реакция с липидите на кожата и ги дегинерира.
 • SLS изсушава косата, предизвиква образуването на сухи, късащи се и нацъфтели връхчета, може да способства за падането на косата и образуването на пърхот, а също така и заболявания по кожата на главата.
 • SLS прави косат мазна в корените, предизвиква необходимостта да се мие главата много по-често. Всичко е много просто – силното обезмазняване на кожата на главата стимулира активната работа на мастните жлези.
 • SLS през кожата прониква в тъканите и органите, в това число в очите, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, задържа се там и се натрупва, постепенно повишавайки своята концентрация. SLS може да промени протеиновият състав на клетките, особено при децата, предизвиквайки различните заболявания, например, катаракта. Може да предизвика  мутация на клетките и да увреди имунната система.
 • Те реагират с много от компонентите в козметиката, образувайки при това нитросамини (нитрати) и канцерогенни диоксини. Те също така проникват в кожата и след това в кръвта.
 • Практически не се извеждат от организма чрез черният дроб

Существува също и аналог на содиум лурил сулфат — sodium laureth sulfate (SLES) или содиум лаурет/лауреат сулфат. той образува много пяна при миене и дава илюзията на гъст, концентриран и скъп шампоан или душ-гел.

Според експертите на The Cosmetic Ingredient Review (CIR) от 1983 година, той е безвреден компонент. Обаче, много други учени въз основа на направените проучвания съобщават, че sodium laureth sulfate може да предизвика раздразнение и лющене на кожата, разрушава луковиците на косъма, предизвиквайки загубата на косата. Той много бързо и лесно прониква в кожата и също се натрупва в организма. SLES по-малко дразни кожата, отколкото SLS, но може силно да я изсуши. В реакцията с други компоненти също може да образува диоксини и нитрати, които предизвикват образуването на ракови клетки.

Такива изследвания били са направени много повече, в това число вие може да срещнете такава информация при такива професори и доктори на науката, като Samuel S. Epstein от университет Чикаго (the School of Public Health) или Doris J. Rapp, в такива научни издания, като «Healthy Beauty» и «The Safe Shoppers Bible», «Glossary of Chemicals & Synthetics to Avoid In Personal Care Products», при такива научни организации, като Health Care Without Harm, Natural Skincare Authority и т.н.Вредата от SLS (содиум лаурил сулфат), на която сте изложени при използването на козметиката и битова химия с този компонент

Изводи: да се използва или не козметиката с сулфати SLS и SLES

 • Еднозначно козметиката със сулфати не трябва да се използва от хора с чувствителна и алергична кожа, кожни заболявания, както и от деца. За съжаление, надписите върху шишенцето «детски», «одобрено за детско използване», «за деца» не ви гарантират отсъствието на тези вредни и опасни вещества. Даже при такива известни марки, като немската Bubchen.
 • Старайте се изобщо да не използвате козметиката със sodium lauryl sulfate (содиум лаурил сулфат) или  ammonium lauryl sulfate (амониум лаурил сулфат). Даже едно използване може да навреди на кожата и вътрешните органи, особенно при децата
 • Еднократно и много рядко използване на бързо измиващите средства sodium laureth sulfate (содиум лаурет сулфат, по-малко опасен сулфат) по-скоро никак няма да се отрази на вас и вашата кожа. Обаче много често може да наблюдаваме именно постоянно ежедневно използване – всеки ден течен сапун, душ-гел, шампоан, веро. А това вече може с времето да предизвика сериозни проблеми, въпреки ниските концентрации на SLS във всяко средство.
 • Особено са опасни сулфати в състава на кремовете и друга козметика, която дълго остава върху кожата, а също и в средствата за измиване и почистване на грим, защото много от жените използват за почистване на грим средствата за лице.
 • Поддавайки се на реклама, не си струва да използвате сулфатните шампоани за лекуване на пърхот, сърбеж и лющене. Защото такива шампоани сами могат да провокират тези последствия. За съжаление, такива шампоани са повечето. Полезните компоненти лекуват кожата на главата, а сулфатите отново я дразнят. Получава се затворен кръг.
 • Също така сулфатите дават обилната пяна, затова и толкова добре се пенят сулфатните шампоани, гелове, сапуни и пяна за вана в сравнение с органичните. Спомнете, шампоаните от детството ни,  те толкова лошо се пениха, но не изсушаваха косата ни, и не ви се е налагало да миете главата си толкова често, колкото в наши дни.
 • Вие даже не можете да си представите, какво количество от хората страдат от кожни заболявания, колко хора вече не могат да си взимат душ. Толкова много кожата ни се е настрадала от използването на тези средства, че даже водата от чешмата предизвиква раздразнение и това не е преувеличение. За съжаление, кожните заболявания все по-често се появяват и при малките деца. Тяхната кожа още от раждането я мъчат с различна химия, в това число и така наречените „детските“ средства.
 • Не е винаги върху шишенцето се изписва пълният състав, пишат само активните компоненти. А пълният състав остава върху хартиената опаковка. Често го крият под двойният залепващ се етикет, пишат с много ситен шрифт, който се чете само с лупа, залепват го отгоре с други етикети.
 • Четете състава при избора на козметика. Само така ще можете да обезопасите своята кожа и здравето.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате,преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.