Камъни в бъбреците - билки, диета и лечение
28/02/2023/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 127

Камъни в бъбреците и тяхното образуване е едно от най-разпространените заболявания на отделителната система, наречени още и бъбречно-каменна болест (Nephrolithiasis)

В урината, която е наситен разтвор на соли, при нормални условия не настъпва изкристализиране. Това се дължи на присъствието на вещества, които я стабилизират и подпомагат за поддържането на солите  в разтворено състояние.

Редица фактори на вътрешната среда създават благоприятни условия за утаяване на камъни в бъбреците. Това са:

 • промени в Ph-то на урината
 • пикочните инфекции
 • бъбречните малформации
 • нарушение в калциевата обмяна-хиперпаратиреоидизъм
 • идиопатична хиперкалциурия
 • бъбречен рахит
 • хипервитаминоза D
 • тежки травми на костите
 • смутена обмяна на пикочната киселина
 • при подагра

Видове камъни в бъбреците по химичен състав:

 • Оксалатни
 • Фосфатни
 • Уратни
 • Смесени

Рентгенопозитивните камъни, най-често са калциеви, оксалатни и фосфатни. Ренгенонегативните камъни съдържат пикочна киселина и урати. Камъните в бъбреците, също така могат да бъдат единични и множествени, с различна големина, намиращи се в единия или в двата бъбрека.

Симптоми при камъни в бъбреците

Симптоми при камъни в бъбреците

Най-типичния пример на бъбречно каменна болест е бъбречната криза, придружена с болка. Тази болка обикновено е едностранна, понякога много силна, локализирана в кръста и често излъчваща се към съответната половина на корема и пикочния мехур.

Болния може да има гадене, повръщане, подуване на корема, често уриниране, придружено от парене. Често в урината има кръв от невидимо с просто око количество до видимо кървава урина.

Към края на бъбречната кризата болния нерядко изкарва с урината камъче, което трябва да се запази за лабораторен анализ. Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, изследването на урината, ехографско и рентгеново изследване.

При рецидивираща нефролитиаза трябва да се търсят подагра и хиперпаратиреоидизъм.

Усложнения при камъни в бъбреците

Нефролитиазата води до разрушаване на лигавицата на бъбречното легенче и уростаза, които благоприятстват поселването на микроорганизми и развитието на калкулозен пиелонефрит.

Често усложнение е запушване на уретера с развитие на хидронефроза, която може да се инфектира и да премине в пионефроза.

Алопатично лечение при бъбречна криза

По време на бъбречна криза обикновено се изписват спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

В много случаи бъбречните камъни се изхвърлят сами, но когато това не се получи, предпочитания метод за лечение е екстракорпорална литотрипсия (ESWL).

Ударните вълни се насочват към камъка, намиращ се в бъбрека енергията от ударната вълна кара камъка да вибрира и го разбива на малки части, които могат да бъдат изхвърлени по-лесно. Тази процедура по принцип се прави под лека упойка, тъй като ударните вълни причиняват болка.

Ако камъкът е заседнал в уретера, урологът може да вкара устройство в него, което да насочи лазерна ултразвукова енергия към камъка и да го разруши. Ако камъкът е голям и  ESWL не проработи, той може да бъде изваден чрез минимална оперативна намеса.

Камъни в бъбреците и превенция

Превенцията на бъбречните камъни зависи от типа на камъка и наличието или отсъствието на основно заболяване.

 • Почти при всички случаи увеличаването на поетите течности на 2.5-3.5 литра дневно представлява важна превантивна мярка.
 • Изпиването на чаша вода с лимонов сок също помага за увеличаването на количеството на лимонена киселина в урината. Така тя затруднява образуването на бъбречни камъни.
 • Хората с камъни от калциев оксалат не се нуждаят от ограничаване на количеството калций в хранителния режим, но могат да намалят количеството на храните съдържащи оксалат.

Тези храни включват ревен, цвекло, зелено зеле,бамя , пържен боб, спанак, швейцарско цвекло, сладки картофи, сусамово семе, бадеми и соеви продукти.

 • Пълната вегетарианска диета или хранителен режим с много ниско съдържание на животински продукти също са ефикасни за превенция на бъбречните камъни, особено когато се комбинират с хранителен режим с много ниско съдържание на сол.

Пържената, пикантната, киселата храна трябва да се избягват. По възможност храната да е приготвена на пара, печена или варена.

 • Да се избягват или лекуват своевременно инфекциите на пикочните пътища.
 • Не допускайте обилното потене, което създава предпоставки за сгъстяване на урината и образуването на камъни.
 • Избягвайте заседналият начин на живот.
 • Сокът от червена боровинка е традиционно лекарство за превенция и лечение на камъни в бъбреците.

Билки и билкоолечение при камъни в бъбреците

Билки и билкоолечение при камъни в бъбреците

В режима на лечението на камъни в бъбреците се включват лечебни растения, повлияващи водно-солевата обмяна, дроги с диуретично и бактериостатично действие, използване на минерални води и балнеолечение, витаминотерапия, сурови сокове от плодове и зеленчуци и други.

От плодовите сокове най-полезни са: сока от лимон, прясно изцедения сок от моркови и ябълки, сока от червена боровинка и сока от диня.

Когато има остра бъбречна криза, свързана с изхвърлянето на камък, като допълнително лечение се поставя топла грейка и се приема запарка от цветовете на лайка (Fl. Chamomilae), листа от мента (Fol. Menthae), листа от маточина (Fol. Melissae), горещ извлек от ленено семе(Seme Lini)-на малки глътки.

Прави се воден удар сутрин преди закуска с 1-1.5 литра от посочените извлеци или от корен от глухарче (Rad. Taraxaci). За същата цел се използват и извлеци от комбинирани диуретични чайове.

При лечение на бъбречнокаменната болест с успех се използват корените от Брош (Rad. Rubiae tinctorum), чийто състав действа разтварящо на оксалатните камъни и в същото време има и спазмолитичен ефект.

Предписват се стрити на прах, от който се приема по 1гр 3-4 пъти дневно (урината се оцветява в червено). Лечението продължава два-три месеца.

На добър резултат може да се разчита и на приложението на стръкове Полски хвощ (Hb. Equiseti) и стръковете от Пача трева (Hb.Polygoni avicularis).

Силициевите съединения, на които те са богати, се излъчват с урината и изпълняват ролята на защитен колоид, който подържа равновесието между колоиди и кристалоиди и по този начин възпрепятства образуването на конкременти.

Пирей (Rep. Agropyrum) е  друга билка, която се препоръчва като превенция при камъни в бъбреците и при възпалителни заболявания на пикочните пътища. Използва се пчелна тинктура със съдържание на репей пирей и глухарче.

Коприва (Ultrica Dioica) също се използва превантивно и се включва в лечението на бъбречнокаменна болест.

Шипка (Rosa canina L)-използва се и плода и корените.  Може да се приема като запарка. Вечер две супени лъжици плод се заливат с 500мл вряла вода. Запарват се до сутринта и се прецеждат. Изпиват се на малки глътки до обед.

Мечо грозде (Arctostaphyllos uva-ursi L) е също много полезна билка, както при бъбречнокаменна болест, така и при други инфекции на пикочните пътища. Може да се приема на тинктура-10-20 капки или на чай.

Диета при лечение на камъни в бъбреците

Диета при лечение на камъни в бъбреците

Дива горска ягода (листа)-отвара, диня (кора)-отвара, кисел трън(стрък, корен)-отвара, круша (листа)-отвара, магданоз (стрък)-отвара, червена боровинка (листа)-отвара, чесън (спиртен екстракт)-тинктура, каменоломков анасон (плод)-отвара.

Внимание! При наличието на големи камъни в бъбреците , билки се приемат само под строг лекарски контрол!

За благоприятния ефект на лечението на камъни в бъбреците с билки има значение и реакцията на урината. В зависимост от резултатите от нейното изследване, към извлеците се прибавят средства за подкиселяване или алкализиране.

За подкиселяване се използват малки дози амониев хлорид, а за алкализиране – натриев бикарбонат, натриев или литиев цитрат. Начинът на приемането им и дозирането им се определят от медицинско лице или опитен фитотерапевт.

Ако се налага оперативно лечение на камъка е необходимо след операцията да се приложи допълнително билколечение.

Да се състави програма за соколечение, хранителен режим, прием на витамини, тинктури и билкови отвари. При такава програма, която се изпълнява всеки ден рецидивите на заболяването са много редки.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Продукти свързани със статията

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.