Как се лекува атопичен дерматит
 • От Елена Пеева
 • 22

Атопичен дерматит (АД), наричан още екзема е незаразно възпаление на кожата, отличаващо се със силен сърбеж и сухота. Състоянието често се свързва с алергия към храни или дихателни алергени.

При някои болни чесането може да усложни възпаленията. Кожата на хората, които страдат от атопичен дерматит понякога е необикновено суха, поради изключителната липса на влага. При хронични или остри случаи на атопичен дерматит върху засегнатите зони може да се образуват удебелявания на кожата-плаки, да се появи силна секреция и да се инфектира.

Участъците по тялото, които атопиченият дерматит засяга, обикновено се менят с възрастта. Най-често от заболяването страдат деца под 5 години, но то може да се появи на всяка възраст. Дерматитът може да е лек и периодичен или остър и хроничен.

Атопичният дерматит при бебетата обикновено се появята по лицето и други зони на главата, защото те често търкат главичките си с ръце или по пръчките на креватчето. Възможно е коремът и крайниците също да бъдат засегнати.

При някои деца дерматитът се появява по повърхността на сгъвките и по-конкретно- от вътрешната страна на китката и лакътя, в сгъвката на коляното и глезените. Дланите и стъпалата също могат да бъдат засегнати. Тези възпаления в някои случаи продължават да причиняват проблеми и в зряла възраст.

Причини за появата на атопичен дерматит

Наследствеността играе огромна роля за появата на атопичен дерматит или на други алергии. Когато единия родител страда от алергично или атопично заболяване, вероятността детето също да има алергии, независимо дали е атопичен дерматит или друг тип е 25-60%.  А когато и двамата родители страдат, вероятността детето да развие атопичен дерматит е 50-80%.

Генетичното разположение на човека, в съчетание с фактори като силното излагане на антигени определя дали и до каква степен този човек ще развие алергии.  Освен предразположението към екзема, честата употреба на сапуни, почистващи препарати и на бебешки влажни кърпички също може да бъде вероятна причина за по-честата поява на атопичен дерматит при децата.

Отличителния белег на атопичният дерматит е червен сърбящ обрив. Най-често от възрастта на болния зависи кои области на тялото ще бъдат засегнати.

Диагностициране на атопичен дерматит

Диагностициране на атопичен дерматит

Тъй като причините за появата на атопичен дерматит , все още не са изяснени напълно, няма надеждни лабораторни изследвания за диагностициране. Някои пациенти могат да реагират на тестове за алергии. Правят се кожни изследвания чрез интердермално инжектиране, скарификационни тестове (чрез охлузване) или тестове чрез убождане.

Има и кръвни изследвания, които измерват нивото на антителата за евентуални алергени. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на вида и на местоположението на обрива, а може да бъде подкрепена и от други алергични прояви при болния или при негови роднини, включително алергии към храни, астма или сенна хрема.

Други видове дерматит са контактния дерматит, нумуларният (с кръгли обриви) и стазният дерматит. Стазният дерматит е свързан с лошо кръвообръщение (застой, стаза), който може да бъде фактор и за нумуларния дерматит.

Тези разновидности се появяват обикновено при възрастни хора. Контактния дерматит може да се появи на всяка възраст. Възниква в резултат на контакт на кожата с алергени, дразнители.  Засегнатата зона е ограничена до областта, която е в контакт с дразнителя.

Домашно лечение на атопичен дерматит

Основното лечение на атопичният дерматит е поддържането на кожата мека и чиста, както и избягването до колкото е възможно на дразнителите, известни като алергени. Налагат се и други мерки, ако дерматитът е много обострен и кожата е инфектирана.

На болните от атопичен дерматит се препоръчва да ограничат къпането до веднъж дневно. Причината е, че то разрушава естествената мастна преграда на кожата и предизвиква допълнително изсушаване.

Използването на сапун трябва да бъде сведено до минимум, а най-добре е измивната козметика от масовата търговска мрежа да бъде заменена с мека, билкова, бедна на сулфати и повърхностно активни вещества.

Прах за пране, както и верото също трябва да не съдържат агресивни вещества към кожата. Ако това е невъзможно, особено за хората с контактен дерматит по ръцете, трябва под гумените ръкавици задължително да има и памучни ръкавици, когато мият чинии или чистят.

Подобряването на средата носи облекчение на много пациенти. Пърхота на домашните любимци, домашния прах, както и цигарения дим са потенциално усложняващи фактори.

Дрехите и спалното бельо трябва да са меки от чист памук или бамбук, да се перат с хипоалергенни прахове, като не се използва омекотител. По възможност е добре да бъдат изгладени. Нужно е да бъдат изпрани и преди първото им обличане или ползване.

Матракът и възглавниците трябва да бъдат в специални калъфи, които не допускат проникването на акари. При нормални обстоятелства, акарите не са проблем, но могат да бъдат силен дразнител за човек с атопичен дерматит или астма.

Температурните крайности също влошават атопичният дерматит , твърде високите, твърде големите горещини, както и минусовите температури обострят заболяването. Потенето също влошава атопичният дерматит.

Предметите, които съдържат прах, като завеси, килими, плюшени играчки трябва да бъдат сведени до минимум. Прахосмукачка с хепа филтър отстранява от средата висок процент от най-фините частици и прах.

Важно е да се овладее чесането. Ноктите трябва да се поддържат къси. Ръбчетата им стават по-гладки, ако се използва пила вместо ножица или нокторезачка.

Много е трудно да се попречи на децата да се чешат, но пижами и дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, предпазват голата кожа от ноктите. Нощем ръчичките могат да се пъхат в ръкавички или чорапче, за да се намали въздействието на чесането.

За най-малките болни са подходящи и дрешки, покриващи ръчичките.

Алопатично лечение на атопичен дерматит

Алопатичното лечение включва орален прием на антихистамини за облекчаване на сърбежа, локално приложение наводни бариери и локално приложени антибиотици и кортикостероиди при нужда. Водните бариери трябва да се прилагат изобилно, а кортикостероидите и антибиотиците-пестеливо и само на указаните места.

При силно разпространена инфекция  е възможно да се наложи лечение с приемане през устата на антибиотици. Макар и рядко се предписват и кортикостероиди за прием за намаляване и облекчаване на силните сърбежи и възпалението, но за предпочитане е този подход да се избягва заради страничните въздействия.

До сега в традиционната медицина не е открито лечение и по принцип атопичен дерматит се води за нелечимо заболяване. С възрастта повечето пациенти регистрират подобрение на състоянието. Приблизително половината болни деца престават да имат проблеми с дерматита на около 5 години.

Но 75% от хората, които страдат от атопичен дерматит в детството си, проявяват други алергични реакции, като астма, хранителни алергии и сенна хрема.  Ежедневната грижа за кожата и избягването на алергени и дразнители на заболяването, както външни, така и вътрешни до голяма степен контролират повечето случаи на атопичен дерматит.

Атопичен дерматит при бебе и превенция

Едно от най-добрите неща, които може да направи една майка, за да не допусне нейното дете да се разболее от атопичен дерматит е да го кърми. Най-добре е бебето да се храни само на кърма първите шест месеца, особено ако в семейството има случаи на атопичен дерматит или други алергични заболявания.

Атопичен дерматит при бебе

Предимство е , ако кърмачката избягва храни, които са известни като алергени. Сред тях са пшеницата, яйцата, продуктите от краве мляко, фъстъците и рибата.

Болните, които вече страдат от атопичен дерматит е добре да избягват причинителите и алергените и системно да се грижат за кожата си. Необходимо е поне два пъти дневно тя да бъде хидратирана, дори когато атопичният дерматит е под контрол за да се избягва внезапното обостряне на болестта. Екзематозната кожа е податлива на инфекции.

Хората с атопичен дерматит трябва да се постараят да не влизат в контакт  с болни от варицела, гъбички и други заразни кожни заболявания.

Хранителни добавки

Използването на някои хранителни добавки има добър ефект при лечението на атопичен дерматит . Рибеното масло води до подобрение на атопичен дерматит, при доза приблизително – 1.8г. дневно.

Витамин С влияе както върху оздравяването на кожата, така и върху укрепването на имунната система.  Може да се наложи допълнителен прием на мед, ако се вземат високи дози Витамин С.  Витамин Е също се смята за много полезен при различни кожни заболявания.

Облекчаване на сърбеж при атопичен дерматит с акупунктура

Акупунктура при атопичен дерматит

Всяка терапия, намаляваща стреса може да повлияе на атопичният дерматит . Специалистите по акупунктура твърдят, че могат да лекуват дефицити, свързани с кръвта и енергията, и да противодействат на влиянието на вредните елементи, включително на топлината, влагата и вятъра.

Автогенен тренинг

Автогенният тренинг е метод, сходен с медитацията и самохипнозата, самовнушението. Наставниците помагат на пациента да постигне и да поддържа спокойно състояние на позитивна концентрация и нагласа. С времето то става постижимо и самостоятелно.

Дори 10 минутна практика всеки ден може да предизвика благотворни резултати за ума и тялото. Изследванията сочат, че атопичният дерматит е едно от състоянията, които се подобряват благодарение на тази техника.

Билколечение на атопичен дерматит

Използването на лечебните растения в дерматологията е особено ефикасно при някои кожни заболявания.

В народната медицина на мокрите екземи се правят компреси с отвара от танинови дроги, които имат адстрингентно действие.Отварата се приготвя от една-две супени лъжици дъбови кори (Cort. Querci) и 500мл. вряла вода. Вари се 15-20 минути и след като изстине се прецежда. Компреса трябва да се сменя три пъти дневно, без да се покрива с мушама или найлон.

За компреси се използват и отвари със слузни дроги, които имат омекчително действие. В 500мл вода се поставят една-две супени лъжици от слез (Fl. Malvae). Вари се на тих огън 15-20 минути и се прилага както по-горната рецепта.

Употребяват се и някои билки с противовъзпалително действие, както и дроги стимулиращи развитието на епитела. Такава дрога са цветовете на лайката (Fl. Chamomile). Прилага се под формата на отвара и като компрес.

Много старо е лечението на сухите екземи с растителни катрани, като:

 • бъзов катран
 • буков катран
 • хвойнов от бор
 • от ела

Те влизат в състава на различни мехлеми, сапуни или концентрати използвани в дерматологията.

Други билки, които се използват в състава на различни продукти за хидратация и за лечение на атопичен дерматит са:

 • Невен-Calendula Officinalis-с противобактериални и антисептични свойства;
 • Врабчови чревца-Stellaria Media-облекчава сърбежите
 • Коприва- Urtica Dioca-вътрешно и външно за облекчаване на сърбежите и възпаленията.
 • Мента-Menta piperita-в лосиони-има антибактериално и антисептично действие.
 • Вечерна иглика-Eonothera biennis- Маслото от вечерна иглика е богата на гама-линоленова киселина, която дава добри резултати при лечението на различни видове кожни заболявания. Приема се вътрешно.
 • Трицветна теменуга-Viola tricolor- използва се при лечение на различни видове дерматит, акне, импетиго и др. Една чаена лъжичка от билката се запарва в 250мл вода за 10 минути.
 • Теснолист живовлек-Plantago lanceolata- приложени външно или под формата на тоник, лосион, листата на теснолистния живовлек имат охлаждащо и успокояващо действие. Двете вещества-аукубин и катапол в живовлека имат противовъзпалително и бактерицидно свойство.
 • Лечебна ружа-Althaea officinalis. Тази билка съдържа слузести вещества с успокояващо действие и се употребява за облекчаване на различни кожни проблеми.
 • Орех-Juglans-различни видове-използват се листата на ореха за вани при различни видове дерматит и други кожни заболявания.
 • Змийско мляко-Chilidonium majus. В отвара от змийско мляко навремето са се къпали децата при различни кожни заболявания. Някои автори наричат билката “кожен биодоктор”, а в Русия я наричат “чистотел”. Използва се за вани, обливания на тялото след къпане, влиза в състава на много лосиони и мехлеми. Има противовъзпалително и облекчаващо сърбежа действие.

Змийско мляко – билката с лечебни свойства

 • Градински чай-Salvia officinalis. Приема се като чай. В 500мл вода се слагат две супени лъжици. Вари се 2-3 минути. Запарва се за 2-3 минути и се прецежда. Приема се на няколко пъти през деня или на малки глътки.
 • Морков-морковите са богат източник на витамин А под формата на каратеноиди, които са доказано полезни за кожата и ускоряват нейното възстановяване. Прием на прясно изцеден сок от моркови-300-500мл дневно подпомага лечението не само на кожното заболяване, но снабдява организма с букет от други витамини и минерали.
 • Зехтин-сурово пресования зехтин е особено полезен за кожата. Може да се използва за намаляване и успокояване на атопичен дерматит при кърмачета и малки деца.

Локално прилаганите средства за хидратация и лечение имат различна ефективност при различните хора. Подходът винаги е индивидуален.

Каквито и продукти да използвате, ако страдате от атопичен дерматит или друг вид кожно заболяване, първо направете проба върху малък участък от възпалението. Ако до 24 часа няма допълнително зачервяване, сърбеж или друг дискомфорт може да използвате продукта спокойно.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Продукти свързани със статията

 

 

 

 

 

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.