Как да лекуваме увеличена простата с билки
 • От Елена Пеева
 • 82

Увеличена простата – това е нераково състояние, което засяга основно  мъже над 50 годишна възраст и затруднява уринирането,  като стеснява пикочния канал.

Общия термин за увеличена простата е ДХП, което означава доброкачествена (неканцерозна) хиперплазия или хипертрофия на простата.  Хиперплазията означава, че клетките се делят много бързо, което води до увеличаване на общия брой на клетките, а от там и на самия орган. Хипертрофията пък означава просто увеличение на клетъчния обем. ДХП много често е част от процеса на стареене.

Промените в простата могат да започнат още на 30 годишна възраст, но протичат много бавно, така че симптомите за значително увеличение, най-често се появяват едва след 50-та година.

След тази възраст вероятността простата да се увеличи и да причинява симптоми при уриниране значително нараства.  Повече от 40% от мъжете над 70г. имат увеличена простата.

Причини и симптоми

Причината за увеличаването на простата е загадка, но един от факторите може да са свързаните със стареенето промени в нивата на хормоните, които циркулират в кръвта. Увеличаващата се простата постепенно стеснява пикочния канал и пречи за изтичането на урината.

Макар, че мускулът в стената на пикочния мехур става по-силен, опитвайки се да изтласква урината на време през стеснения пикочен канал, мехурът не успява да се изпразни напълно при всяко уриниране.

Урината, която се събира в него, може да се инфектира и да доведе до образуването на камъни. Самите бъбреци могат да бъдат увредени от инфекция или от урината, която постоянно се връща назад и предизвиква застой.

Когато увеличаващата се простатна жлеза стесни пикочния канал, мъжът започва да уринира все по-трудно. Тъй като част от урината остава в пикочния мехур, на него му се налага да уринира по-често, включително 2-3 или повече пъти през нощта (никтурия).

Нуждата от уриниране може да нарасне толкова много, че с времето започва неволно изтичане на част от урината.  Други симптоми на увеличена простата са слаба, а понякога и накъсана струя и обща болезненост или болка в  перинеума (областта между скротума и ануса).

При някои мъже простата може значително да се увеличи, преди да се появят дори слаби симптоми.

Как да разберем, че страдаме от ДПХ?

Въпреки, че тя започва незабележимо и без оплаквания, първите типични симптоми могат да са:

 • По-слаба струя на урината
 • Често уриниране, особено през нощта
 • Позиви за незабавно уриниране
 • Затруднено начало на уринирането
 • Парене и болки при уриниране
 • Неефективно изпразване на мехура

Увеличена простата симптоми

Основни препоръки
 • Възможно най-много да се избягва стреса или да се подпомага неговото овладяване с билкови препарати
 • Пиене на повече течности-2.5-3 литра дневно
 • Да се изключат от менюто пикантните храни
 • Употребата на алкохол е забранена или поне да бъде сведена до минимум
 • Избягват се простудите и настинките
 • Колкото се може повече движения
 • Не се допуска дори и еднодневен запек

За лечението на това заболяване от голяма полза са различните билкови отвари, лечебни храни, запарки и настойки, тинктури с противовъзпалително, пикочогонно и възстановяващо действие, които е добре да се приемат ежедневно.

Диагностициране

Когато симптомите при мъжа сочат към увеличена простата (ДХП) лекарят първо извършва дигитален ректален преглед.

Следващата процедура е изследване на кръвта за вещество наречено простатно специфичен антиген. При 30 до 50% от мъжете с ДХП неговото ниво е завишено. Някои изследвания показват, че нивото на простатно специфичния антиген може да се използва като средство за прогнозиране на дългосрочния риск за развитие на ДХП.

Високото ниво на този антиген в никакъв случай сам по себе си не означава наличие на рак на простатата, но са необходими и други мерки, за да се увери лекарят, че увеличението на жлезата е доброкачествено.

Изследването на простата с ултразвук е напълно безопасно, не се използва облъчване и може да покаже дали простата е увеличена и евентуално наличието на рак.

Ако дигиталния или ултразвуковия преглед на простата предизвикват съмнения за наличието на рак, повечето уролози назначават биопсия на тъкан от простатата.

Друг и много прост тест за стесняването е пациентът да уринира в специален уред, който измерва дебита на уринния поток.

Съвсем обичайно е да се вземе проба от урината, за да се изследва броят на белите кръвни клетки, който ще покаже дали има инфекция на бъбреците или пикочния мехур. Състоянието на бъбреците може да бъде проверено и с ултразвук и с изследване на кръвта за креатинин, който се събира в кръвта, когато бъбреците не могат да се справят с него.

Билколечение

Чрез лечението с билки на простатата се регулира уринирането и се премахват болките, което е резултат на укрепването на мускулатурата на пикочния мехур. Лечението е симптоматично и етиологично. Прилагат се билки с противовъзпалително, дезинфекционно, бактерицидно, спазмолитично и болкоуспокояващо действие.

При съставяне на програмата за билколечение се включват корени от гръмотрън (Rad. Ononidis), корени от пирей (Agropyrum repens), семена от тиква, царевична коса( Rhiz.Maydis), стръкове от златна пръчица (Hb. Solidaginis), семена от ечемик (Sem. Hordei), семена от коноп (Sem. Cannabis), бабини зъби( Tribulus Terrestris L), лечебна дилянка (Valeriana Officinalis L), обикновен репей (Arctium Lappa L), магарешки бодил (Carduus nutans L), горска ягода ( Fragaria vesca L), ленено семе и др.

Според Вайс (1975г.) в балканските страни се консумират много тиквени семки и там мъжете по-рядко боледуват от хипертрофия на простатната жлеза. Повлиява се главно честото и болезнено уриниране.

Ефекта се дължи на общо тонизиране и стимулиране на мускулатурата на пикочния мехур и отпускането на сфинктерите. Приемането на тиквено семе е препоръчително и след операция на простата. Дозировката е два пъти дневно по две супени лъжици.

Лечение на увеличена простата с апитерапия

Прием на билкови тинктури и отвари

 1. Употреба на тинктура от бабини зъби – три пъти дневно по 30 капки, разтворени в 5-100мл вода преди храна
 2. Тинктура от репей, пирей и глухарче – сутрин и вечер по 30 капки, може да се смесва с тинктурата от бабини зъби. Тази тинктура подпомага уринирането и предпазва пикочните пътища и бъбреците от инфекции
 3. Вместо вода да се пие отвара от магарешки бодил

Препоръчват се още следните отвари: бяла бреза (кора), магданоз (семе), мечо грозде (стрък), пирей (корен), коприва (корен) и др.

Увеличена простата и апитерапия

Лечението с мед и пчелни продукти и техните производни е популярно от векове, а с него и изразените антибактериални, антивирусни, антимикотични и антирадиационни свойства. Можете дапрочетете повече за Апитерапията в нашата статия.

 1. Клеева тинктура – 2-3 пъти дневно по 20-30 капки, разтворени в 50-100мл вода-може да се смесва с другите билкови тинктури и да се приемат заедно.
 2. Пчелен прашец – сутрин една чаена лъжичка се разтваря в една супена лъжица кисело мляко и вечер се изяжда след като са приети тинктурите. Вечер по същия начин се разтваря една чаена лъжичка и се приема сутрин.
 3. Прием на апитоник – сутрин и вечер по една чаена лъжичка.

Пчелен прашец не се препоръчва при съмнения за камъни в бъбреците.

За приема на пчелният прашец може да прочетете в статия – „Свойства на пчелният прашец“

Витамини,  добавки и храни

 1. Цинк – 15-30мг дневно е ефикасен за свиване на простата.
 2. Незаменими мастни киселини – счита се, че възпалението и подуването на простата може да бъде предотвратено чрез техния прием. Един от източниците на тези мастни киселини е лененото масло, което може да се приема на капсули и в течна форма.
 3. Ликопен – съдържа се най-много в доматите, динята и розовия грейпфрут.
 4. Витамин D – дозата се определя след изследвания от лекуващия лекар. Излагането на слънце 10 минути дневно дава необходимата дневна доза от този витамин.
 5. Прясно изцеден сок от ябълки – 200-300мл дневно.
 6. Бадеми и тиквени семки-сурови.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Продукти свързани със статията

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.