Холин и неговата роля като нутриент
19/06/2021/Здраве
  • От Елена Пеева
  • 1 037
  • 0

Холин, наричан и “храна за мозъка” е нутриент, който учените и диетолозите считат за ко-фактор на витамините от групата на В- комплекс. На практика той е производна на аминокиселината Метионин и метил-фолат (метилизиран Витамин В9) и помага на В-витамините да работят по-ефективно и да метаболизират храната в енергия.

Лечебно действие на Холина

  • Необходим е за синтеза на невротрансмитера Ацетилхолин и като такъв е изключително важен за предаването на сигналите в нервната система
  • Необходим е за формирането, поддържането и функционирането на мембраните в целия организъм
  • Използва се от бъбреците, за да поддържа водния баланс в тялото
  • Помага на тялото да се бори с инфекции и СПИН
  • Предотвратява формирането на жлъчни камъни
  • Помага за преработването на мазнините в черния дроб и го предпазва от затлъстяване и заболяване
  • Помага за производството на аминокиселината Метионин в черния дроб

Защо се нуждаем от холин?

Да започнем с това, че холинът е жизненоважен за изработването на невротрансмитера ацетилхолин, от който се нуждаете за да изпращате съобщения за емоционалните си състояния и поведението си от една мозъчна клетка на друга. Ацетилхолинът вероятно участва и в запазването и припомнянето на спомените.

На първо място холинът е необходим също и за синтезирането на фосфатидилхолинът, който е необходим за мембраните на вашите клетки. Фосфатидилхолинът е мастно вещество, от което се изграждат клетъчните стени.

холин-и-нуждата-му-при-бременните-жени
Холин и нуждата му при бременните жени

Встщност скорошни изследвания сочат, че холинът е изключително важен за интелектуалното развитие на новородените. Всички бременни жени и кърмачки имат специална потребност от холин.

Холинът също така извежда мазнините от черния ви дроб, като не допуска те да се натрупват там. Тъй като в черния дроб се произвежда холестерола, някои хора смятат, че холина понижова нивото на лошия холестерол. Има известни основания да се твърди, че може би наистина помага.

Няма установена дневна доза и не е възможно да изпитвате дефицит от него. Повечето хора си набавят някъде между 300 и 1000мг дневно от храната. Има установен адекватен дневен прием, който за мъжете е 550мг, за жените-425мг, за бременните-450мг, а за кърмачките-550мг.

Холин има във всички животински и растителни храни. Най-добри източници от животинските храни са яйцата, червеното месо, черния дроб и черния хайвер. Добри растителни източници са зелето, карфиолът, соята, нахутът, лещата и ориза.

Не можете да предозирате холинът, но твърде големите дози-над 10г. ще ви придадат неприятен телесен мирис – като на риба. Няма да ви навреди, но със сигурност ще окаже влияние върху социалното ви общуване. Добре е да се придържате към дози от 500 до 1500мг.

Работата на холина се блокира от алкохол и цигари

Има твърдения, че холинът помага при болест на Алцхаймер – вярно ли е това?

Хората с болест на Алцхаймер обикновено имат ниски нива на холин в мозъка. Може ли добавките с холин или фосфатидилхолин да помогнат? Провеждат се много изследвания в тази област и за сега отговорът е” може би да, в някои случаи”. Някои изследователи са на мнение, че холинът може да предпази от болест на Алцхаймер, но доказателствата са спорни-по-вероятно не може.

Също така холинът не е точно В витамин, тъй като вие си го произвеждате в организма. Спада към групата на т.нар. малки(неофициални) В-витамини-холин, биотин, инозитол и парааминбензоена киселина. От друга страна не може да се твърди , че не е В-витамин, тъй като трябва и да си го доставяте, а той работи в тясна връзка с фолиевата киселина и кобаламина.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар!

Бъдете здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.