Глог - билката, която ни помага
02/08/2022/Билки
  • От Елена Пеева
  • 414

Глог, билката, която ни помага за сърцето, има много приложения и лечебни свойства. Латинското и наименование е Crataegus monogyna Jacq,  Семейство – Розоцветни-Rosaceae

Други наименования: бял глог, глогинка, благин, червен глог, майско цвете, майски храст.

Описание и разпространение

Глогът е гъст, бодлив храст,който достига на височина от 1.5 до 4 метра. Цветовете му са бели и изглеждат като розички. Член на семейство Розоцветни, още от Средновековието се сади покрай плетовете за да възпре нежеланите посетители.

Глог е общото име на Crataegus oxyacantha. По света се срещат над 300 вида глог, разпространени в Европа, Азия и Северна Америка.

Латинското му наименование произхожда от гръцката дума “cratos”едно от значенията и е сила и се свързва с плодовитостта.

Използваема част: цветовете, листата и плодовете.

История на използването

Червените плодчета на глога са се използвали като храна от човека още от праисторическо време, но също така и като отводняващо и укрепващо сърцето средство. Глогът е едно от най-старите медицински растения, известни в Европа, където се използва от средните векове. Древните гърци, както и американските индианци, също са познавали лечебните му свойства. Немския лекар Bock, в западната фитотерапия, пръв сигнализирал за лековитите му свойства, като за лечение на треска препоръчвал кората на младите клонки, а плодовете като кръвоспиращо и успокояващо  възпалението на гърлото средство.  Съвременните изследвания на медици, както източни и така и западни доказват благоприятното кардиологично действие преди всичко на цветовете му. В традиционната китайска медицина глогът стимулира далака, повишавайки имунитета и способността на тялото да пречиства кръвта.

В митологията за дърветата глог се смята, че са дом на феите, а според фолклора глогът има свещено, защитно присъствие. Приемало се е, че е добра поличба, ако пред къщата расте глог.

В миналото в Англия глогът, под формата на жив плет се е използвал за разделяне на частните земи от общите.

Химичен състав

Цветовете и листата съдържат ацетил холин, холин, хиперозид, кверцетин, кверцитрин, триметиламин, етерично масло, амигдалин, органични киселини, дъбилни вещества и др.

Плодовете са богати на витамини, минерали и биофлавоноиди, които подхранват и защитават сърцето от уврежданията на свободните радикали.

Приложение

Глогът се използва при лечение на стрес и тревожност, като има лек седативен ефект върху нервната система и същевременно подхранва и регулира сърдечно-съдовата система. Полезен е също при свързани със стреса сърдечни състояния, като хипертония, за балансиране на кръвното налягане и за подпомагане на съня.

Подобрява притока на кръв към мозъка, подпомагайки концентрацията и състоянието на ума.

Глогът е богат на флавоноиди-мощни антиоксиданти с противовъзпалителни и имунно поддържащи съставки, както и олигомерни проантоцианидини-група флавоноиди, срещащи се в повечето плодове, но с висока концентрация в листата, цветовете и плодовете на глога. Тези съединения защитават сърцето, като по този начин превръщат глога в невероятно тонизиращо сърцето и кръвоносната система средство, със способността да балансира сърдечната функция, като нежно стимулира или потиска дейността на сърцето. Може би това е и една от причините, билката да бъде причислявана към групата на адаптогените.

Приложение на глога

Освен, че действа възстановяващо на сърцето, глога помага за лечение и подкрепа на  кръвоносните съдове и на коронарните артерии, като подобрява кръвообръщението в цялото тяло, въздейства върху структурата на кръвоносните съдове и е полезен при хората, които страдат от разширени вени.

В традиционната китайска медицина глогът се използва от векове за успокояване на духа.

Хората страдащи от разбито сърце, или тези, които се страхуват да обичат, ще установят, че глога не само спомага за излекуване на емоциите, но позволява на сърцето отново да се отвори в любовта, както към себе си, така и към другите. Билката е полезна и при вътрешни конфликти и при усещането за угнетено сърце.

Начин на употреба

  1. Като запарка-две супени лъжици от цвят и лист се запарват за 5 минути в 500мл. вряла вода. Прецежда се и се изпива на два-три пъти или на малки глътки през целия ден.
  2. Като отвара-2 супени лъжици глог-плод се заливат с 500мл вода. Ври 5-7 минути. Прецежда се и се изпива на два-три пъти или на малки глътки през деня до осмия-десетия час от приготвянето.
  3. На тинктура-20-30 капки, разредени в 100мл вода, 15-20 минути преди храна, два, три пъти дневно или както е описано в листовката от производителя.
Как да си направим ликьор от глог и канела

Това е едно чудесно затоплящо сърцето питие, особено подходящо за зимните месеци.

Съставки: Една чаена чаша плодове от глог, едно прясно настъргано индийско орехче,една пръчка канела, кората на един портокал-настъргана, една чаша мед, 700мл висококачествен алкохол или ракия.

В голям дезинфекциран буркан, около 1.5литра поставете плодовете от глога, канелата и другите съставки и ги залейте с алкохола. Ако капачката не е сткълена, под нея поставете оризова хартия и разклатете. Поставете етикет с датата на приготвяне и оставете на тъмно и хладно място за около две години или повече или по-малко, в зависимост, колко можете да изчакате. Разклащайте го периодично. Прецедете го и приемайте по една чаена лъжичка вечер след хранене като дижестив.

Мед от цветовете на глог

Вземете сух и дезинфекциран буркан и го напълнете до горе със сухи цветове от глог, без да ги тъпчите. След това залейте цветовете с меда, като от време на време разбърквате, за да се уверите, че всички цветове са покрити, а меда стига почти до ръба на буркана.

Затворете плътно буркана и го оставете за две седмици на слънчево място, като от време на време го обръщате, за да може меда да се смеси напълно с цветовете.

След две седмици ще имате лечебен мед от глог. По желание можете да го прецедите.

Можете да го приемате самостоятелно по една-две чаени лъжички дневно, както и да подслаждате с него нарязани плодове, шейкове, сладолед и други кулинарни изкушения, които сте приготвили.

Глога не се препоръчва при хора с ниско кръвно налягане, както и с нисък пулс. Ако приемате допълнително лекарства за кръвното налягане и бетаблокери, консултирайте се преди да приемате препарати от глог с вашия кардиолог и личен лекар.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.