Фолиева киселина - дефицит прием и храни
11/02/2023/Здраве
 • От Елена Пеева
 • 73

Фолиева киселина –  витамин В9 (птероилглутаминова киселина, птероилмоноглутамат). Изследователите в началото на 40-те години на 20 век открили интересно вещество в листата на спанака.

Нарекли го фолиева киселина (или фолат от фолацин). От латинската дума за листо – folium. Фолиевата киселина е синтетичната форма, докато фолатът е натуралната форма, присъстваща в храните. На практика те са едно и също.

Витамин В9 е разтворим във вода витамин, който принадлежи към  групата на витамините от В-комплекс. Важен е както за физическото, така и за умственото здраве на човека.

Тялото може да го произвежда и го складира в черния дроб, но тъй като е водноразтворим, той лесно се екскретира чрез урината и поради това набавянето му чрез храната е постоянно необходимо.

Лечебно действие на Витамин В9

В качеството си на коензим е необходим и за синтеза на ДНК и РНК и необходим е за растежа на клетките.

 1. Необходим е за формирането на червените кръвни клетки, конкретно за създаването на хема, която е тази част от хемоглобина, която съдържа железния атом, който от своя страна “закачва” кислорода от белите дробове за да го достави на клетките и тъканите в тялото.
 2. Когато освободи кислорода, той“закачва” въглеродния двуокис и го “изхвърля” в белите дробове, където отново закачва кислород и го доставя на клетките и тъканите в тялото.
 3. Помага за синтеза и метаболизма на аминокиселините.
 4. Помага за метаболизма на въглехидратите, като по този начин помага за осигуряване на енергия за организма.
 5. Необходим е за работата на нервната система.
 6. Играе ключова роля в нормалното развитие на човешкия ембрион.
 7. Нужен е за нормалното протичане на множество от процесите, свързани с ДНК и РНК в тялото.

Храни съдържащи фолиева киселина (Витамин B9)

Храните, които съдържат Витамин В9 са:

 • Спанак-суров-270гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.
 • Маруля-200гр. съдържат 80% от дневната нужда на възрастните.
 • Телешки дроб-60гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.
 • Зеле-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.
 • Целина-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.
 • Слънчогледово семе-30гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.
 • Камби-сурови-200гр. съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.
 • Патладжан-200гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.
 • Лук-160гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.
 • Леща-220гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от фолиева киселина?

Човешкото тяло непрекъснато произвежда нови клетки, за да замести остарелите и износените. Червените кръвни клетки са добър пример – всеки ден организма създава милиони нови за да замени старите, които са се износили твърде много за да работят добре.

За тези нови клетки е нужна фолиева киселина. Без нея не могат да се произведат достатъчно нови клетки, достатъчно бързо или достатъчно добре.

Фолиевата киселина е особено необходима за клетките, които се делят бързо, каквито са червените кръвни клетки, кожните клетки и клетките, които настилат тънкото черво. Човек се нуждае от фолиева киселина за нормалния растеж и нормалната работа на всяка клетка от тялото.

Фолиевата киселина предпазва от вродени дефекти, помага за предотвратяване на сърдечно заболяване, намалява риска от инсулт и дори може би от рак. Дневната доза от фолиева киселина и при жените и при мъжете е 400мкг.

Недостиг на фолиева киселина

Ниските нива на фолиева киселина е един от най-разпространените витаминни дефицити, особено сред жените.

Възможно е да изпитвате недостиг на фолиева киселина ако:

 • Вие сте бременна или кърмите – бебето ви отнема голяма част от фолиевата киселина от организма.
 • Злоупотребявате с алкохол – алкохола блокира усвояването на фолиева киселина.
 • Пушите цигари – пушачите имат ниски нива на всички В-витамини, включително и на фолиева киселина.
 • Приемате противозачатъчни хапчета – ако вземате орални контрацептиви, вероятно имате ниски нива на всички В-витамини, но особено на фолиева киселина.
 • Прием на лекарства за припадъци, за възпаление на червата или за инфекции на пикочните пътища. Много лекарства нарушават абсорбацията на фолиева киселина в достатъчни количества.
 • Вземате метотраксат, за ревматоиден артрит, псориазис, възпаление на червата. Това лекарство блокира усвояването на фолиева киселина.
 • Вие сте над 65 години

Прием на фолиева киселина и бременност

Ако внезапно изпитате недостиг на фолиева киселина, това би могло да е признак, че имате рак. Бързоразвиващите се ракови клетки използват фолиевата киселина, като гориво за неконтролируемото си делене.

Дефицитът на фолиева киселина влияе на растежа и възстановяването на телесните тъкани. Онези тъкани, които най-бързо подменят клетките си са първите засегнати, така, че кръмта и храносмилателния канал ще проявят и първите признаци за недостига.

Ако имате дефицит на фолиева киселина, най-вероятно ще имате и някои от следните симптоми:

 • Анемия
 • Гадене и загуба на апетит
 • Диария
 • Недохранване от лошо усвояване на хранителните вещества
 • Загуба на тегло
 • Слабост
 • Обложен език
 • Главоболие
 • Раздразнителност и резки смени на настроението
 • Сърцебиене

Почти всеки във съвременното общество би получил недостиг на фолиева киселина, ако се храни предимно с бързи закуски и снаксове.

Лекият дефицит на фолиева киселина е характерен за хора, които се хранят предимно с преработена храна. Общо взето, ако имате недостиг на фолиева киселина, вероятно имате недостиг и на другите В-витамини.

Фолиевата киселина се подпомага от всички други В-витамини и от витамин С

Разрушването на фолиевата киселина (Витамин B9) се причинява от алкохол, пушене, антиконвулсивни лекарства, противозачатъчни и много други лекарствени препарати.

Фолиевата киселина и сърдечните заболявания

Както и повечето хора, отговорни за здравето си, вие сигурно знаете, че високият холестерол е предупредителен знак за възможно развитие на сърдечно заболяване. Холестеролът облепва артериите и може да причини сърдечен пристъп или инфаркт.

Така, че трябва да внимавате какво ядете и да ограничите мазнините. В крайна сметка холестеролът наистина ще влезе в нормалните граници. “Много добре-мислите си-поне няма да се притеснявам от инфаркт.” Неприятно е да го научите, но все още има за какво да се притеснявате.

Истината е, че повечето хора, получили първия си инфаркт, всъщност са имали нормални нива на холестерол, но артериите им все пак са били запушени. Ако холестеролът не е виновник за проблема, кой тогава? Отговорът би могъл да бъде-високите нива на хомоцистеин в кръвта.

Хомоцистеинът е аминокиселина, която естествено се намира в организма като страничен продукт от метаболизма на аминокиселината метионин.

Изследователите смятат, че хомоцистеинът уврежда артериите. Каква е причината хомоцистеинът да нараства до толкова високи нива? Отговорът е недостатъчно фолиева киселина. Съвместно с пиридоксина и кобаламина фолиевата киселина бързо разгражда хомоцистеина и го извежда от организма.

Високите нива на хомоцистеин са предупредителен знак за възможно сърдечно заболяване, а също така сочат и повишен риск от инфаркт.

Въз  основа на дългогодишни изследвания, учените заключават, че хомоцистеинът не уврежда сам по себе си,  а е маркер за сърдечно заболяване или инфаркт, точно както високата температура е белег за инфикция.

В крайна сметка за ваша сигурност е добре да си осигурявате поне дневната доза за фолиева киселина  това е застраховка за здравето на сърцето.

Фолиева киселина и бременност

Съществуват два мита за фолиевата киселина и бременността, които трябва да бъдат развенчани. Първо добавките с фолиева киселина и обогатените с нея храни не увеличават шанса да заченете близнаци.

Второ – те не повишават и вероятността от помятане, но ниските нива на фолиева киселина със сигурност го правят и то с близо 50% при това.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статията има чисто информативен характер. Каквато и билка да използвате, преди това се посъветвайте с вашия дерматолог или фитотерапевт!

Бъдете здрави!

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.