фармакологични-свойства-на-прополиса
  • От Елена Пеева
  • 1 623
  • 0

Фармакологичните свойства на прополиса стимулират специфични фактори на имунитета, изчистват клетъчните мембрани, отстранява холестерола и болните клетки. Според много учени, флавоноидите – съединения в състава на прополиса стимулират имунната защита в организма.

Прополисът стимулира както неспецифичните, така и специфичните фактори на имунитета. Той изчиства клетъчните мембрани, отстранява холестерола, нормализира клетъчното дишане, унищожава болните клетки, не поражда митотични и хромозомни аномалии, възстановява поразените тъкани.

Той участва в регулирането на ендокринната система. Установено е непосредственото влияние на прополиса върху хипофизата, което подпомага изработването на кортикостероиди и намалява активността на панкреаса.Характерно за прополиса е антиоксидантното му действие, което е много важно в онкологията. Той не е токсичен и намалява деленето на раковите клетки.

Също така като хепапротектор, подобрява съотношението между албумите и глобумените  и намалява риска от появата на некроза на черния дроб.

И не на последно място той стимулира  регенерирането на тъканите, като увеличава фибробластите. Това води до смекчаване на белезите след изгаряния, подобрява образуването на костната тъкан след счупвания. Пчелния клей спомага за епителизирането на язви на стомаха и на дванадесетопръстника(особено при наличието на хеликобактер пилори). Ликвидира стомашно-чревните разстройства независимо от причинителя им.

Много изследователи отбелязват анестизиращия ефект на прополиса, доброто влияние върху регенерацията, както и стимулиращото му действие върху ръста и теглото, повишава устойчивостта на организма към заболявания. Прополисът влияе върху активността на макрофагите и спомага за бързото отстраняване на микроорганизмите от огнището на възпалението.

приложения-и-свойства-на-прополиса

Също така той стимулира процеса на фагоцитоза, като увеличава общата устойчивост на организма. За препаратите съдържащи прополис е характерно бързото противовъзпалително действие. Той обезврежда токсините. Антитоксичният ефект на прополиса се използва при лечения на заболявания, съпроводени с интоксикация на организма-туберколоза, дифтерит, скарлатина и др.

Прополисът увеличава устойчивостта на организма към облъчване.С изключение на пчелната отрова, приложението на която изисква строга дозировка и правила, останалите пчелни продукти са лишени от токсичност, от странични ефекти, противопоказания и несъвместимост с други препарати. Като единственото противопоказание за употребата им може да се посочи алергията към тях.

Хора със захарен диабет, решили да се лекуват с прополис, трябва да бъдат под наблюдението на лекар, апитерапевт, тъй като прополиса води до трайно понижаване на стойностите на кръвната захар.

Естественият антибиотик  унищожава патогенната микрофлора на гнойни и възпалителни рани, неутрализира действието на токсините, изменя цитологичната картина на раневия процес, има силно противовъзпалително действие, унищожава патогенните микроорганизми, като не засяга здрави клетки, има анаболен ефект, снема болевия синдром, възстановява в цялост кожата.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Статиите в сайта имат чисто информативен характер. Каквото и лечение да предприемете е необходима консултацията с лекар.

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.