билколечение-при-кожни-заболявания
  • От Елена Пеева
  • 2 673
  • 0

Билколечение при кожни заболявания, които се срещат най-често са дерматитите, екземите, различните видове псориазис и др. Причините за за появяването им и произходът имат различно естество.

Развиват се в резултат на вредното действие на дразнещи вещества (професионални дразнители), на ниска и висока температура, влага, инфекциозни агенти, като последица от хранителни и други отравяния, сенсибилизиране на нервната система към някои алергени, медикаментозна непоносимост, неврози и др. Все още причините и произходът на този тип заболявания не са напълно изучени.

Използването на лечебните растения в дерматологията е особено ефикасно при някои кожни заболявания. Така при мокрите екземи, приложение на компреси с отвара от танинови дроги (адстрингнетно действие) дава добри резултати. Отварата се приготвя от 1-2 супени лъжици дъбови кори ( Cort Querci) и 500ml кипяща вода. Вари се 15-20 минути и след като изстине се прецежда.

В началото компресът трябва да се сменя на всеки 20-30 минути, а след това 3 пъти дневно, без да се покрива с мушама или найлон. За компреси се използва и отвара приготвена от слузни дроги(омекчително действие). В 500ml кипяща вода се поставят 1-2 супени лъжици цвят от слез (Fl. Malvae). Вари се 15-20 минути.

След изстиване отварата се прецежда  и се прилага както по-горе. Употребяват се и някои дроги с противовъзпалително действие, както и дроги, стимулиращи развитието на епитела. Такава дрога са цветовете от лайка(Chamomillae)Съдържащия се в тях азулен действа изключително благоприятно при мокри екземи.

Прилага се под формата на отвара. В 500ml кипяща вода се поставят една-две супени лъжици цветове от лайка. Вари се 10-15 минути, кисне, докато изстине и се прецежда. Прилага се под формата на компрес.

Много старо е лечението на сухите екземи с растителни катрани-буков, хвойнов, от бор или от ела. Те влизат в състава на различни мехлеми и концентрати, използвани в дерматологията.

Хроничните екземи понякога са резултат от смущения в процесите на обмяната на веществата, от стомашно-чревни разстройства, постоянен стрес и др.

При лечение на заболяването псориазис благоприятно действие оказват сапониновите дроги. Използват се стръковете на изсипливчето, сапуничето, змийското мляко, бъзака и др. Много подходящо е и прилагането на отвари, подобряващи обмяната на веществата, които действат добре и при хронични екземи.

За лечението на заболяването псориазис българската народна медицина препоръчва грудки от змийска хурка(растението е отровно!), както вътрешно, така и външно под формата на унгвенти.

Също така българската народна медицина  препоръчва преди намазването с мехлем, засегнатите участъци да се почистват с билков спирт-тинктура, която ограничава и спира възпалението. Подходящи билкови спиртове(тинктури) са: от лайка, червен кантарион, здравец, зелени орехчета, орехови листа, невен, бял равнец и др. През първите два-три дена се усеща щипане, което постепенно отшумява с напредване на оздравителния процес.

При лечението на труднозаздравяващи варикозни язви и за засилване епителизацията под формата на компреси се прилага отвара от корени на репей(Radix Bardanae). Препоръчва се и втиване в кожата на маслен извлек от жълт кантарион, маслен извлек от зелени орехчета, орехови листа и др.

Дрогата се извлича в зехтин в продължение на 40 дена на слънце или на топло място до печката-зимата.  Добро противоварикозно средство за вътрешно и външно приложение са препаратите, получени от корите на дивия кестен(Cort. Aesculi hippocastani).

Варикозните язви могат да се промиват със запарка от листа на смрадлика или да се покрият със сурова каша от смлени картофи.(лечението продължава три седмици) Доказан е благоприятния ефект от отварата от клонки от смърч (Tutiones Piceae excelsae), приложена под форма на бани. 300гр. дрога се залива с 5 литра вода, вари се 20 минути и се прецежда. С топлата отвара се прави баня, а след това раните се покриват с марля натопена в маслен извлек от жълт кантарион-за един курс на лечение се правят 20-30 бани.

кожни-заболявания-витилиго

Билколечението се прилага и при заболяването витилиго

Добър ефект се получава от препаратите, получени от плодовете на бъза(Fr. Sambuci ebuli). През време на лечението трябва да се консумират много салати от целина, магданоз, моркови, зеле.

Гнездеста (гнездова) плешивост е тежък козметичен дефект, който се среща у много хора. Получава се в резултат от инфекции, нарушена обмяна на веществата, разстройства на нервната система, които могат да се смятат за основна причина.

При това заболяване билколечението е предимно локално. С него се цели да се подобри кръвооросяването на засегнатите участъци, за целта се използват лапи от счукан кромид лук, чесън или настърган хрян.

Лапите се дървжат, докато кожата може да издържи парещотото им действие. След отстраняването им участъците се намазват със кортизонова маз или със сложна хининова тинктура, получена чрез извличане на хининови кори -12г, плодове от кориандър-2г,кори от портокал-4г, и корени от жълта тинтява-4г със 100ml 70%-тов спирт. Лапите се поставят всеки ден или през ден, а тинктурата се прилага два пъти дневно.

Успоредно с това в кожата на засегнатите участъци се втриват извлеци от отделни дроги или от комбинации от тях. В зависимост от причината на заболяването се предписват и билкови състави за вътрешно приложение.

При лечение на кожна туберкулоза заедно със химиотерапевтичните средства се използват и билкови препарати. Добри резултати се получават с маз, приготвена от стрити на прах стръкове от змийско мляко, червен кантарион, орехови листа. Успоредно с това се прилагат и вътрешно билкови комбинации.

Брадавиците по кожата се лекуват успешно с пресен сок от змийско мляко, с който се мажат много пъти на ден, в продължение на няколко дни, докато брадавицата падне.

Пърхот

Неприятно заболяване на кожата е образуването на пърхот.Обикновено се появява у лица с мазна коса и кожа. При него се препоръчва следното билколечение: след измиване с топла вода и  сапун(катранен, бораксов, серен) косата се изплаква с отвара от кори на дъб.

Освен това могат да се правят фрикции на косата с отвара от сръковете на вратига(Hb. Tdndceti), листа от смрадлика(Fol.Cotini), стръкове от хвощ (Hb.Equiseti), корени от бяла мъртва коприва(Radix Lamii albi),листа от зокум(Fol. Oleandri).

Отварата от зокум(олеандър)предизвиква и бърз растеж на косата, но е силно отровна! Засегнатите участъци от косата могат да се намазват с чеснов крем(счукан чесън се прекарва през гъста цетка и се добавят няколко капки зехтин)в тънък слой, който да остане 10-12 часа, след което се измива с хладка вода и неутрален сапун. Лечението на пърхота се придружава и с приемане на витамините А, В1,В2,В6,В12,С и Е.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Бъдете винаги здрави!

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.