Лечение и апитерапия
  • От Елена Пеева
  • 1 849

Апитерапия е методът за лечение и профилактика с мед и пчелни продукти (от латински: apis-пчела). Основният продукт в това лечение е медът, но заедно с него се използват и пчелния восък, пчелния прашец, пчелния клей, пчелната отрова и пчелното млечице.

Непрестанно трудещите се пчелички ги добиват от растенията, преработват и натрупват в кошерите, така че хората ги взимат наготово като биологични активни вещества и използват от хилядолетия.

Тези продукти носят цялото богаство от лечебните качества на растенията , от които са събрани, допълнително обогатени от начина на обработка чрез уникалния пчелен организъм и начина на съхранение в пчелния кошер.

Сред тях, пчелния клей (балсам, лепило)играе изключително важна роля за добрата защита на пчелното семейство и неговите продукти. Това е главният дезинфектант и основното лекарство срещу всички вредни, болестотворни микроорганизми, които биха могли да заразят кошера или неговите обитатели.

За това често го наричат “аптеката на кошера”или “естественият антибиотик”. Защитните му функции си личат и от наименованието “прополис”, което в превод от гръцки означава pro-преди и polis-град-“пред града, крепостта”, “защита на града”.

За последните 50 милиона години нито едно друго насекомо не е успяло да повтори изключителните процеси, които протичат между стените на кошера. Пчелния клей е абсолютно уникално вещество, което пчелите създават сами. От пъпките на растенията те събират капка по капка различните восъци, балсами и смоли, които имат защитни функции за растенията.

Най-често основа за прополиса са веществата събрани от пъпките на младите клонки на тополите(определени като най-важния източник), кестените върбите, сливите, дъбовете, елхите, ясените, брезите както и боровете.

На първия етап пчелите събират тези вещества от растенията, смесват ги със слюнката си и тази нова, претърпяла вече биохимични промени лепкава маса те донасят донасят до кошера в кошничките на задните си крачета(както транспортират и цветния прашец), но без да влизат в кошера.

лечение-с-апитерапия

При пчелите съществува много строго разделение на труда. В кошера “работят” само най-младите пчели, които са още “чисти”. Колкото по-стара е пчелата, толкова “по-мръсна” работа извършва и толкова по-далече от кошера. Защото там вкъщи атмосферата е стерилна, въпреки идеалната среда за развитие на всякакви микроорганизми и плесени: влажност, около 70%, и температура 37-38 С, огромното количество обитатели (между 50 000 и 80 000), които непрекъснато влизат и излизат.

Основната заслуга за поддържането на тази стерилност е на прополиса.

На втория етап предадените растителни смоли се дообработват веднага със секретите от пчелите “къщовници” и едва тогава получения клей се използва за нуждите на дома и семейството.

С него те полират килийките и им правят капаче, за да запазят от плесен, личинките или меда в тях, и осъществяват първична защита срещу микроби, гъби, плесени, запълват цепнати и пролуки в кошера, за да се предпазят от външни климатични влияния,” опаковат”убитите и неканени гости, които не могат да изхвърлят сами, като по този начин ги консервират и предпазват от разлагане, изолирайки кошера от последващите болестотворни процеси. Те покриват с клей и собственото си тяло, с което се предпазват от възможни заболявания.

Клеят се събира само през лятото, излишния за момента се складира и именно него вадят и използват пчеларите. От един кошер могат да се извадят годишно  до 300гр. прополис и може да бъде съхраняван до 7 години.

Благодарение на изключителния си състав прополисът е един сложен биоактивен продукт с изразени антибактериални, антивирусни, антимикотични и антирадиационни свойства. Като такъв той бил използван още от древността, макар че  едва през 20в. задълбочените научни изследвания доказали и обяснили тези му свойства.

Повече информация, относно използваните източници може да намерите тук.

Всички наши пчелни продукти, включени в апитерапията, ще откриете в магазина ТУК.

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.