prichini-za-poivata-na-psoriasis-1600x1098
  • От Елена Пеева
  • 1 335
  • 0

Изследвания показват, че псориазис може да се дължи на нарушения в имунната система. Т-клетките, които се отнасят към белите кръвни клетки и имат голямо значение за предпазване на тялото от инфекции. При псориазис, тези клетки са абнормални и водят до възпаление на кожни участъци. Те могат да доведат до повишен растеж на кожните клетки и натрупването им във вид на плаки върху повърхността на кожата.

Хората, които имат роднини, болни от псориазис, имат повишен риск за развитие на заболяването. Около една трета от хората с псориазис имат поне един член на семейството със заболяването. Когато и двамата родители са болни от псориазис, рискът за детето е около 50%.

Някои фактори могат да провокират поява на псориазис:

Травма накожата – свързва се най-вече с развитие на плакатен псориазис. Тук се отнасят кожните инфекции, възпаления или прекомерно разчесване на кожата.

Слънчева светлина – повечето пациенти с псориазис отбелязват, че слънцето подобрява състоянието на кожата им. При малък процент от хората обаче, слънчевата светлина може да обостри симптомите, особено при слънчеви изгаряния.

Стрептококови инфекции – тези бактериални инфекции се свързват с появата на гутатен псориазис.

ХИВ – инфекция – обикновено води до влошаване на симптомите, но при напреднал стадий на заболяването (вероятно поради разрушаване на имунитета), симптомите на псориазис може да се подобрят значително.

Заболявания на черния дроб-също могат да са причина за появата на псориазис.

Токсикация и отравяния на организма, в много от случаите са провокатори не само на псориазис, но и на много други заболявания.

Лекарства – някои лекарства влошават състоянието на хората с псориазис. Такива са лития, бета-блокерите, антималарийните лекарства, нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Диабет– диабетът може да бъде основна причина за появата на псориазис.

Инфекции на горните дихателни пътища-пневмонии, бронхити и др.-могат да доведат до появата на псориазис.

Емоционален стрес.

Тютюнопушене.

Алкохол – счита се за рисков фактор за развитие на псориазис, особено при мъже на средна възраст.

Хормонални промени – заболяването обикновено се обостря през пубертета и менопаузата, докато при бременност, симптомите се подобряват. В периода след раждането обаче, симптомите могат да се възобновят и влошат допълнително.

Изследванията върху причините за тази болест, все още продължават и не са изяснени напълно.

Добави Коментар

Плащане и доставка
Начините за плащане и цената на доставката ще откриете ТУК.